Gemeente Achtkarspelen


Honderden orchideeën bloeien in de groengordel van Buitenpost

Verschralen, een strak maairitme en oog hebben voor diversiteit dragen zorg voor bloemrijke plantsoenen, bermen en groengordels. Daarin komen dan niet meer alleen algemene soorten voor, maar ook de zeldzame soorten en door de wet beschermde planten.
In de groengordel van Buitenpost komt naast de rietorchis ook de gevlekte rietorchis voor. Deze heeft vaak ringvormige vlekken op de bladeren, terwijl de rietorchis ongevlekte bladeren heeft en ook de tekening op de lip is anders.

In het begin van de jaren tachtig ging het roer om. Naast het traditionele groenbeheer, dat trouwens nog steeds in het gemeentelijk groen wordt toegepast, werd het ecologisch groenbeheer ingevoerd. Er werd gekozen voor een verschralend maaibeheer dat geleid heeft tot aantrekkelijke natuur- en landschapswaarden. Verschralend (minder voedselrijk) maaibeheer wil zeggen dat er één of twee keer gemaaid wordt en het maaisel wordt afgevoerd. Maaien en afvoeren van kruidachtige begroeiing is in de meeste gevallen een ecologisch zeer gunstige maatregel, zeker voor de vegetatie. Het effect was verbluffend. De bermen, plantsoenen en groengordels bloeiden op. De diversiteit nam enorm snel toe en zeldzame soorten planten die vroeger in landbouwgebieden groeiden, maar het door de moderne landbouwmethoden niet meer volhielden, keerden terug.

De gele poelruit staat op dit moment volop in bloei evenals de roze moerasspirea. Tussen de gele bloemen van de ratelaar staat de blauwe beemdooievaarsbek, die ook bekend staat als tuingeranium. Je kunt er valeriaan vinden, bekend van de kalmerende druppeltjes, het heerlijk geurende muntplantje en duizenden margrieten. Verder staan op dit moment vele paarse rietorchissen in bloei. Zelfs de eerste heideplanten zijn spontaan opgekomen. Als de vegetatie bloemrijker wordt is dat weer gunstig voor bloemzoekende insecten als vlinders, zweefvliegen en bijen. Vlinders snoepen er nu van de nectar, er trekken muizen doorheen die weer als maaltje dienen voor roofvogels. Minstens vier ijsvogeltjes vangen hier hun visjes. Door de nieuwe manier van beheren worden bermen, groenstroken en groengordels een toevluchtsoord voor zeldzame bloemen zoals orchideeën.

Indien u als buurtvereniging of als groep belangstellenden een rondleiding van ongeveer anderhalf uur wilt hebben door dit gebied, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Beheer van de gemeente (0511) 54 81 11. We zullen dan in overleg met u proberen een excursie te regelen onder leiding van een natuurgids.