Ondernemers: rapport Bakker uitdagend perspectief

16/06/2008 12:06

VNO-NCW

DEN HAAG, 16 JUNI 2008 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vinden dat het rapport Bakker een uitdagend perspectief biedt voor de toekomst van Nederland. Bakker komt met onconventionele oplossingen om een volstrekt nieuw probleem, krimp op de arbeidsmarkt, aan te pakken. Iedereen die kan werken moet dat ook doen.

Het rapport geeft een nieuwe kijk op de arbeidsmarkt. Veel moet nog worden uitgewerkt, maar de hoofdlijnen spreken aan. Werkgevers én werknemers worden verantwoordelijk voor een benadering van werk naar werk, waardoor het huidige ontslagrecht met de preventieve toets en de soms zeer hoge ontslagvergoedingen verdwijnen. De duur van de WW wordt beperkt. Ook het stimuleren van doorwerken tot 65 jaar en het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd spreken tot de verbeelding. Alleen zo kan in een vergrijzende samenleving het overheidshuishoudboekje op orde blijven.

De ondernemingsorganisaties willen harde garanties dat voor bedrijven geen opeenstapeling van verplichtingen ontstaat en dat de bureaucratie vermindert en de kosten dalen. Heel belangrijk is dat maatregelen uitvoerbaar zijn voor MKB-bedrijven en voor ondernemingen in de land- en tuinbouw. Aansprekend is de beperking van de loondoorbetalingverplichting bij ziekte tot 1 jaar in plaats van 2 jaar, zoals nu het geval is.

De ondernemingsorganisaties vinden dat het in de nieuwe aanpak moet gaan om een effectieve arbeidsbemiddeling, met minimale bureaucratie en maximaal effect. Zij juichen een regionale aanpak en een grote rol voor de uitzendbureaus toe.

De ondernemingsorganisaties vinden dat het kabinet nu snel met een oordeel over het rapport moeten komen. Het rapport moet geheel, in samenhang, worden behandeld. Selectief winkelen is uit den boze.





http://www.vno-ncw.nl