(samenvatting hoofdpunten is overgenomen uit De Volkskrant)
Partij van de Arbeid

Reactie op rapport-Bakker


16-06-2008 12:40

De Tweede Kamerfractie van de PvdA is tevreden dat het advies van de Commissie-Bakker er nu ligt. Ze komt met praktische, snel uitvoerbare voorstellen om de arbeidsparticipatie in Nederland structureel te verhogen. PvdA-kamerlid Spekman: 'Het rapport bevat genoeg voorstellen om direct op te pakken.'

Met het pakket aan korte termijn maatregelen wordt volledig voldaan aan de kabinetsdoelstelling van 80 procent arbeidsparticipatie in
2011.

De PvdA onderkent samen met de commissie dat alles op alles gezet moet worden om mesnen die nu nog aan de kant staan zo snel mogelijk aan een baan te helpen. Spekman: Het rapport bevat genoeg voorstellen om direct op te pakken. De commissie-Bakker zet luid en duidelijk neer wat ons te doen staat: onmiddellijk aan de gang met de uitvoering ervan. Daar roepen we dan ook het kabinet, maar ook werkgevers en werknemers, toe op: handen uit de mouwen en aan de slag.

De commissie stelt dat op de lange termijn een aantal cultuurveranderingen nodig zijn. Ze zet volgens Spekman een aantal interessante denkrichtingen neer, waarnaar het kabinet verder moet kijken. Spekman: Uitgangspunt is uiteraard dat we geen oude schoenen weggooien voordat we nieuwe hebben.

Hoofdpunten rapport commissie Bakker
De commissie Bakker werd ingesteld door het kabinet om te komen met voorstellen om de deelname aan de arbeidsmarkt te vergroten. De commissie kreeg opdracht om zonder beperkingen aanbevelingen te doen die de arbeidsparticipatie verhogen, op de korte en op de lange termijn. Nu werkt 73 procent van de beroepsbevolking, vanaf 2016 moet dat structureel 80 procent zijn.

De commissie doet een aantal korte-termijnvoorstellen. Zo moeten fiscale maatregelen werkenden stimuleren door te werken tot hun 65e, moeten deeltijdwerkers dankzij belastingvoordelen meer uren gaan draaien, krijgen bedrijven belastingvoordelen als ze een oudere werknemer in dienst nemen en moet er een participatieplicht komen voor mensen die een half jaar of langer een uitkering hebben.

Voor de langere termijn plet de commissie er onder meer voor dat de subsidie voor kinderopvang zo vorm krijgt dat het voor vrouwen aantrekkelijker wordt te gaan werken en dat bedrijven een werknemer die ze kwijt willen nog een half jaar doorbetalen en hem helpen bij het zoeken van een andere baan. Ook moet volgens de commisie-Bakker vanaf 2016 de AOW-leeftijd met een maand per jaar worden opgetrokken. In 2040 is de AOW-leeftijd dan 67 jaar. Tenslotte adviseert de commissie dat de AOW vanaf 2011 geleidelijk uit de belastinginkomsten wordt betaald in plaats van uit premies. Gepensioneerden gaan daardoor meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Wie geboren is voor 1946 wordt ontzien.