Open Universiteit en Noordelijk Hogeschool Leeuwarden gaan samenwerken

16/06/2008 13:11

Open Universiteit Nederland

De Open Universiteit Nederland (OUNL) en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) bundelen de krachten en gaan nauw samenwerken met als doel de professionalisering van de beroepsbevolking in de Noordelijke regio. Maandag 16 juni hebben de besturen van de beide instellingen de samenwerkingsovereenkomst getekend. Op korte termijn wordt ingezet op samenwerking rond de erkenning van verworven competenties (ervaringscertificaten, EVC), bedrijfsopleidingen en de professionalisering van docenten. Op de campus van de NHL is reeds een steunpunt van de Open Universiteit gevestigd.

De Open Universiteit en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hebben ieder hun eigen sterke punten en vullen elkaar aan. De NHL is sterk verankerd in de Noordelijke regio, de OUNL heeft ervaring met afstandsonderwijs. De eerste prioriteit is de samenwerking op het terrein van erkenning van verworven competenties (EVC) en de zgn. ervaringscertificaten. Kennis en kunde opgedaan in bijvoorbeeld de beroepspraktijk kunnen vastgelegd worden in certificaten en/of vrijstellingen opleveren bij een vervolgstudie. NHL is op dit terrein de koploper in de regio en OUNL is de enige universiteit in Nederland met de officiële EVC-erkenning. De instellingen willen samen een volledige range van maatwerktrajecten op het vlak van hoger onderwijs voor de Noordelijke regio aanbieden.

De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Open Universiteit gaan ook nauw samenwerken bij de professionalisering van het onderwijs. De NHL is in het Noorden de belangrijkste aanbieder van lerarenopleidingen. De Open Universiteit heeft veel kennis van het gebruik van ICT in het onderwijs en via het Ruud de Moor Centrum kennis van professionalisering van onderwijsgevenden. De instellingen willen hun ervaring en kennis op dit vlak over en weer beter benutten.

Het derde concrete samenwerkingsgebied wordt gevormd door bedrijfsopleidingen. Zowel de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden als de Open Universiteit zijn al actief op deze markt, maar qua inhoud en vorm van het onderwijs kan men elkaar aanvullen en versterken. Zo kan er in het noorden van Nederland meer maatwerk geleverd worden in verschillende onderwijsvormen (contactonderwijs, blended learning, afstandsonderwijs).