FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: wel onderhandelingsresultaat, maar geen nieuwe cao voor werknemers streekvervoer

FNV Bondgenoten heeft vandaag met werkgevers weliswaar een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor het openbaar vervoer, maar dat geldt alleen als staatsecretaris Huizinga de bezuinigingen op het streekvervoer voor 2008 terugdraait.

Na een moeizame onderhandelingssessie die donderdag 12 juni omstreeks 21:00 uur begon, werd vanmiddag overeenstemming bereikt. Het bereikte resultaat is een overwinning voor de chauffeurs, die al bijna twee maanden actie voeren.

Bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten: "We hebben onze belangrijkste eisen binnen kunnen halen, maar vraag niet hoe. De grootste strijd moet echter nog geleverd worden, met zowel werkgevers als met de rijksoverheid. Die heeft toegezegd met geld te komen om het cao-probleem op te lossen. Wij hebben nu een deal met werkgevers en ons deel gedaan. Nu is het de beurt aan Huizinga. Als zij haar toezegging nakomt, kunnen we pas echt een cao afsluiten. En als stok achter de deur naar haar toe, gaan de acties voorlopig door."

Volgens het onderhandelingsresultaat krijgen de chauffeurs een loonsverhoging van 3,5% per 1 januari 2008 en een loonsverhoging van 2% per 1 januari 2009 in een looptijd van 18 maanden. Ook wordt hun eindejaarsuitkering met 0,5% verhoogd en krijgen ze een bijdrage in de ziektekostenpremie van 262,50 euro bruto in juni 2009. Daarnaast werd overeenstemming bereikt over een regeling voor de vrijwillige verkoop van ATV-dagen, verbetering van de positie van uitzendkrachten en een instroompool.

FNV Bondgenoten gaat vanavond en morgen het resultaat bespreken met zijn kaderleden. Zij beslissen of ze het voldoende vinden, maar de acties worden pas opgeschort als er definitief een cao is. Als dat zo is, kunnen snel daarna de streekbussen weer volledig rijden.

Vanaf zaterdag 14 juni rijden de streekbussen wel tussen 7:00 uur en 9:00 uur en tussen 16:00 uur en 19:00 uur. De rest van de dag wordt gestaakt.

De cao Openbaar Vervoer geldt voor 13.000 werknemers. Ruim 60 procent van hen is aangesloten bij FNV Bondgenoten.

---