Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten
16 juni 2008

Collegebesluiten
De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 10 juni.
Project âSportmaatjesâ (MM)
Het college heeft besloten aan Humanitas een subsidie te verstrekken voor de uitvoering van het project âSportmaatjesâ voor de periode van augustus 2008 t/m maart 2010. De omgang met culturele diversiteit is een uitdaging voor de stad en het is van groot belang dat alle Eindhovenaren zich onderdeel weten van deze samenleving ongeacht hun herkomst, geloof, ras of geslacht.

Doel van âSportmaatjesâ is om het maatschappelijk isolement van vrouwen en meisjes te doorbreken en door middel van het maatjesschap de vrouwen te stimuleren meer actief deel te nemen aan de samenleving. Sport wordt daarbij als laagdrempelige, en dus logische, ingang ingezet.
Blauwververij aangewezen tot beschermd gemeentelijk monument (MF) De gemeente Eindhoven heeft het voormalige fabriekscomplex âBlauwververijâ uit de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw, aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. Het complex bestaat uit 3 arbeiderswoningen aan de St. Jorislaan 74,76 en 78 in Stratum (St. Jorislaan 72 valt buiten de bescherming) en de erachter gelegen bedrijfsgebouwen met schoorsteen aan de Hoefkestraat 68B (met uitzondering van de laatste bedrijfsuitbreiding).

De gebouwen zijn een zeldzaam voorbeeld van kleinschalige nijverheid uit de 19e eeuw als cultuurhistorisch waardevol ensemble, dat bovendien belangrijk is voor de herkenbaarheid van de historische dorpskern van Stratum. De geselecteerde onderdelen van de Blauwververij blijven behouden binnen het stedenbouwkundig plan met nieuwbouwwoningen dat eigenaar en ontwikkelaar Wooninc. heeft ontwikkeld voor dit gebied.
Vaststellen Definitief Ontwerp herinrichting Velddoornweg (MF) Het college wil dat alle wegen in Eindhoven een goede basiskwaliteit hebben. Voor de Velddoornweg in Genneper Parken geldt dat de wegdek hard aan vervanging toe is. Verder is de weg, door de inrichting, ook niet veilig genoeg, met name voor fietsers.

Daarom zijn in 2007 plannen gemaakt voor de herinrichting van de Velddoornweg. In nauw overleg met de klankbordgroep Genneperparken is een nieuw ontwerp gemaakt. De weg komt eruit te zien als een zogenaamde âvorewegâ (een asfaltweg met in het midden een strook van 1 meter breed voorzien van natuurkeien), waar de autoâs maximaal 30 km per uur mogen rijden. Hierdoor wordt de Velddoornweg veiliger en krijgt het een landschappelijke uitstraling, waardoor het past in het gewenste beeld van de Genneperparken.

Kapsalons aan huis onder voorwaarden mogelijk (EvM) Net als schoonheidssalons zijn nu ook kapsalons aan huis onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Zo mogen de kappersactiviteiten het woon- en leefklimaat van de aangrenzende woningen niet aantasten. Ook is een voorwaarde dat de kapperactiviteiten door maximaal 1 in het woonpand woonachtige persoon mogen worden uitgeoefend.

Sinds het einde van de jaren â80 is in bestemmingsplannen een beperkt bedrijfsmatig gebruik van de woning onder voorwaarden mogelijk. Tot op heden maakte de gemeente een uitzondering voor kapsalons. Schoonheidssalons waren wel toegestaan. Het college vond echter dat er geen geldige reden is voor dit onderscheid. B&W zijn voorstander van de ontwikkeling dat steeds meer mensen een eenmansbedrijf opzetten. Bovendien leidt het terugbrengen van de werkfunctie in woongebieden voor een verlevendiging van de woonwijken.
Nieuwe Verordening Samenspraak en Inspraak binnenkort van kracht (EvM)
De nieuwe âVerordening Samenspraak en Inspraak gemeente Eindhoven 2008â wordt binnenkort van kracht en vervangt daarmee de bestaande âInspraak Verordening 2006â. Deze nieuwe verordening verruimt de mogelijkheden om burgers in een vroeg stadium te betrekken bij het ontwikkelen van beleid via samenspraak. Samenspraak is een werkwijze waarbij gemeente, bewoners en andere belanghebbenden met een open houding met elkaar in gesprek gaan over en het samen werken aan het voorbereiden, bepalen, uitvoeren en/of evalueren van beleid.

Samenspraak gaat dus verder dan Inspraak, dat pas een rol speelt op het moment dat al sprake is van een concreet en uitgewerkt plan. Ook zijn in de nieuwe verordening spelregels opgesteld over welke onderwerpen en op welke manier burgers bij beleidsontwikkeling worden betrokken.

Op 16 september ligt de verordening ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor.
Deelname gemeente Eindhoven aan Provada 2008 (EvM) De gemeente Eindhoven heeft afgelopen 10,11 en 12 juni voor de vierde keer deelgenomen aan de Provada: de professionele vastgoeddagen in de Amsterdamse RAI. Doel van de gemeentelijke deelname was het versterken van het imago van de gemeente Eindhoven. Zo biedt de beurs elk jaar weer een goed podium om stedelijke ontwikkelingen en projecten, zoals bijvoorbeeld Strijp-S, Stationsgebied, Meerhoven, Park Forum en BeA2 onder de aandacht te brengen.
Daarmee wil de gemeente niet alleen laten zien dat zij een serieuze gesprekspartner is als het gaat om huisvesting van bedrijven en particulieren, maar geeft de gemeente ook haar âvisitekaartjeâ af aan investeerders in vastgoed.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00