Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Wonen » De wijken » Wijkgericht werken

Wijkgericht Werken viert tienjarig bestaan

Datum: maandag 16 juni 2008
`Hoera, een bewonersinitiatief!' was de titel van het feestelijke symposium om 10 jaar Wijkgericht Werken in IJsselstein te vieren. In het symposium op donderdagmiddag 12 juni 2008 werd 10 jaar Wijkgericht Werken kritisch tegen het licht gehouden. Wat hebben we met elkaar bereikt? Daarnaast was er voldoende ruimte om te praten over nieuwe ambities en uitdagingen voor de toekomst. De deelnemers waren o.a. bewoners, politie, brandweer, IJSW / SWOIJ, IJWBV, professionals uit het stadhuis en omliggende gemeenten, college van b&w en raadsleden. Met workshops, informatie en discussie was er voor iedereen een belangrijke rol weggelegd.
Dan LeFay was de dagvoorzitter. Wijkgericht Werken berust op verbindingen maken, stelde hij. Geen losse eindjes, maar écht contact met elkaar. Zowel rationeel als in emotie, gevoel. Dan LeFay is tweevoudig Nederlands Kampioen close-up magic*. Hij bracht zijn kunst in het goochelen in relatie tot Wijkgericht Werken. Gevoel, beelden en gebeurtenissen die blijven hangen bij mensen. Zijn voorbeelden doordrongen de aanwezigen van de verschillende manieren naar eindjes kijken: Doorbreek gewoonte denken, sta open voor nieuwe zaken en ga op zoek naar nieuwe mogelijkheden.
Burgemeester Van den Brink sprak in zijn openingswoord zijn ondersteuning en waardering uit naar Wijkgericht Werken. Zijn boodschap was eenvoudig: `Zorg dat je elkaar kunt vinden in de wijk'. Wethouder Lappee is de wethouder Wijkgericht Werken. Hij is trots op deze portefeuille. Lappee: `Het is een mooie portefeuille, die elke wethouder graag wil hebben. Wijkgericht Werken speelt zich zowel binnen als buiten het stadhuis af. Het is aan ons de taak de belevenissen, ervaringen en wensen van de mensen op straat te vertalen naar passend beleid. Dat is niet gemakkelijk, we proberen te zorgen voor een link naar iedereen in de wijk. Wijkgericht werken is 10 jaar geleden gestart en de aandacht lag toen vooral op het fysiek beheer. Verkeer, groen en speelplaatsen zijn onderwerpen waar we veel energie in hebben gestoken. We hebben heel veel kunnen realiseren. En nu zijn we bezig om onze aandacht ook te verleggen naar het sociale apect van het Wijkgericht Werken.'
Na deze inleiding gingen de deelnemers aan de slag in workshops. Vooraf had men twee workshops kunnen kiezen uit het aanbod. Zo'n twee en half uur later kwam iedereen weer bij elkaar in het Grand Café van het Fulcotheater om verslag te doen.
Deelnemers en gesprekleiders waren enthousiast. De inleiding van Dan LeFay had zijn werk gedaan.
Uitkomsten van de workshops: Ga op zoek naar wat mensen bindt. Maar luister vooral. Geef de inwoners vertrouwen. Laat hen zelf vertellen wat ze graag willen. En wees actief om de informatie te halen. Zorg dat je in contact komt met activerende dragers in de wijk. Deze mensen zorgen voor kwaliteit in de wijk. Daag hen uit tot het nemen van verantwoordelijkheid. Zoek nieuwe wegen om met bewoners in contact te komen. En daarbij de boodschap aan de gemeente: wees niet te betuttelend of te belerend.
Het symposium werd afgesloten door Peter Kranendonk, coördinator Wijkgericht Werken.
Peter: `Ik ben blij, dat we dit tienjarig bestaan zo hebben kunnen vieren. Samen met het team (Nyncke Morad, Irene Kirch en Ninette Gathier) hebben we veel energie in de organisatie er van gestoken. Maar het heeft ons ook veel opgeleverd. We hebben kritisch naar ons zelf kunnen kijken. Wat hebben we in 10 jaar Wijkgericht Werken goed gedaan en wat hadden we anders/beter kunnen doen en wat leren we hier van. We hebben ook vooruitgekeken en er zijn veel perspectieven aangereikt om het Wijkgericht Werken ambitieus voort te zetten.' Hieronder de workshops van het symposium:

- De opbrengst van Wijkgericht Werken. Een terugblik op 10 jaar wijkgericht werken in kleinere en middelgrote gemeenten. En hoe staat IJsselstein ervoor na 10 jaar? Er werd ingegaan op de verhouding bewoners/gemeente, bestuurlijke rugdekking, verankering in de organisatie en nieuwe vormen van bewonersparticipatie.
- Bewoners en de toekomstagenda voor de wijk. Wat zijn de volgende stappen voor Wijkgericht Werken? Hoe ver kunnen en willen we gaan met bewonersparticipatie. Bewoners als opdrachtgever in de wijk? Door middel van discussie en oefening werd de zeggenschap in de wijk besproken.

- Bewoners met initiatiefkracht in de wijk. Er zijn volop mooie bewonersinitiatieven. Hoe gaan de betrokken ambtenaren daar mee om? Jornt van Zuylen schreef het boekje Help! Een bewonersinitiatief! Met praktijkvoorbeelden, lessen uit een leertraject en perspectieven.
Bewoners verbeteren de wijk op eigen kracht. Stichting Innovatie Platform Samen vertelden welke initiatieven zij heeft genomen.
- Buurtbemiddeling voor en door bewoners
Marja van den Stigtenhorst (coördinator buurtbemiddeling IJsselstein) en buurtbemiddelaars over buurtbemiddeling in de praktijk en de rol van bewoners. Aan de hand van oefeningen maakten deelnemers kennis met het bemiddelingswerk.

- Bewoners en de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO) De wijkaanpak en de WMO: een sterk duo? Hoe wordt de WMO een zaak van bewoners?. Landelijk zijn negen proefprojecten gestart. Deelnemers werden meegenomen langs een aantal proefgebieden en voorbeelden van bewonersprojecten in de wijk. Samen met de deelnemers werd een voorbeeldproject uitgewerkt.


* Close-up magic (close-up goochelen/tafel goochelen) is het goochelen voor kleine groepen op korte afstand. Omdat de toeschouwers als het ware met de neus boven op zitten, kan een spontane en ontspannen sfeer ontstaan waarbij interactie een grote rol speelt. Vaak gebruikt de close-up goochelaar niet veel meer dan een spel kaarten, wat muntjes, bekertjes en balletjes. In tegenstelling tot het goochelen op het toneel, begeeft de artiest zich tussen het publiek en maakt zelden gebruik van licht, geluid, of andere theatrale hulpmiddelen. Vingervlugheid, psychologie en een innemende persoonlijkheid zijn dan ook essentieel voor de close-up goochelaar