Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert langeafstandstransporten

16 juni 2008

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleerde op 12, 13 en 14 juni bij twee grensovergangen veetransporten van onder andere kalveren uit Oost Europa. Speciale aandacht ging uit naar de naleving van de gestelde reisduur. Uit eerdere weg- en grenscontroles bleek ook al dat niet alle transporteurs zich houden aan de voorgeschreven rusttijden. De AID controleerde in totaal 19 veetransporten bij grensovergangen op de A1 en de A67.

Drie kalvertransporteurs kregen een proces-verbaal voor overtreding van de Transportverordening. Twee vervoerders overschreden de maximale reistijd en hadden onvoldoende rust gehouden. In een geval had de transporteur 12 uur rusttijd in plaats van 24 uur. Een andere chauffeur rekende onterecht de overtocht per veerboot vanuit Litouwen naar Duitsland als rusttijd, terwijl dit volgens de Transportverordening reistijd is. Kalveren op een Tsjechisch transport hadden geen drinkwater.

Vervoerders moeten het welzijn van dieren tijdens transport in acht nemen. De Transportverordening stelt dat kalveren na negen uur reizen een uur rust moeten hebben alvorens opnieuw negen uur te mogen worden vervoerd. Wanneer deze transportduur is bereikt, moet de transporteur zich houden aan de voorgeschreven rusttijd van 24 uur. Vervoerders van dieren moeten ook de juiste vervoersdocumenten kunnen tonen. De dieren op het transport moeten continu kunnen beschikken over schoon drinkwater.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318