KNHS


Overijsselse kampioenen op NK Springen Jeugd

16 juni 2008

HOOFDDORP (KNHS) Als het om springen gaat, staat de provincie Overijssel hoog aangeschreven. Dat bleek weer tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Springen voor Junioren (14 t/m 18 jaar) en Young Riders (16 t/m 21 jaar), verreden tijdens het Concours Hippique Hoofddorp. Beide kampioenen komen uit Overijssel. Gerben Morsink (Beuningen) was oppermachtig bij de Young Riders. Dominique Roelofsen (Broekland) won bij de Junioren.

De strijd bij de Young Riders, die strijden op 1m45-niveau, was ongemeen spannend. Al was Gerben Morsink een klasse apart. De negentienjarige student draaide met twee paarden mee in de top van het klassement. Hij behaalde de titel met de achtjarige Thats Life (v. Guidam). Omdat een ruiter of amazone maar met één paard in het NK-klassement staat, verviel de prestatie met zijn tweede paard Ontario (v. Voltaire), die goed was geweest voor de derde plaats. Morsink hoefde in feite alleen Maaike Koopmans (19) uit Fluitenberg voor te laten gaan. Zij won het eerste onderdeel van het NK, het snelheid- en wendbaarheidsparcours, en haalde na drie zware wedstrijddagen snelheid/wendbaarheid, klassiek parcours en klassiek parcours over twee manches - het zilver op met Respectrograaf (v. Grandville). Ik was niet zenuwachtig geworden omdat ik aan de leiding ging. Ik was al blij dat het zo goed ging. Ik was zonder verwachtingen naar het NK gegaan, aldus Koopmans (19 jaar, Fluitenberg), die vorig jaar bij de junioren net naast de medailles greep. Koopmans bleef ervaren ruiters als Michel Hendrix (21) uit Baarlo met Triple (v. Gran Corrado), Jack Ansems (21) met VDL Groep Santana B (v. Mr. Blue) en regerend Europees kampioen Wesley Heijdens (20) met Matsurus Pavarotti H (v. Kigali) voor. Ansems won met Santana het afsluitende onderdeel, over twee pittige manches. Hij was daarin net iets sneller dan de kampioen Morsink met Thats Life. Ik wilde kampioen worden, aldus Morsink, die eerder al succesvol was tijdens de wereldkampioenschappen voor jonge paarden (goud en zilver) en het EK voor junioren (zilver). Maar dat betekent niet dat dit een fluitje van een cent is. Het moet telkens weer gebeuren. Het is extra mooi dat onze familie de paarden zelf gefokt heeft en ik ze zelf heb opgeleid naar dit niveau. De jonge ruiter heeft tien paarden onder zijn hoede, maar is geen fulltime ruiter. Hij studeert technische natuurkunde aan de Universiteit van Twente. Ik heb alle studiepunten tot nu toe het tweede jaar gehaald. Ik mag er best een jaar langer over doen, maar ik wil de studie afmaken. Dat geeft toch meer zekerheid dan de paarden.

Junioren
De junioren reden drie keer een klassiek parcours op 1.40-niveau, waarbij het laatste over twee manches ging. Slechts een combinatie maakte in drie dagen geen enkele fout: Dominique Roelofsen met Kompromis. Deze zestienjarige Wisconsin-zoon werd al eerder door Marleen Bruggink naar de juniorentitel gereden. Kompromis is echt geweldig. Het is ongelooflijk hoeveel hij al gewonnen heeft. Hij heeft een super instelling. Als hij tijdens het losrijden lekker gaat bokken, weet ik dat het goed zit. Het was wel spannend vandaag. Maar als je dan zo gereden hebt, is het heel leuk. Voordat ik ga rijden, zorg ik dat ik nergens aan denk. Ik concentreer me op mijn rondje. Toen ik over de finish kwam, had ik helemaal nog niet het besef dat ik kampioen was. Roelofsen combineert de training van acht paarden met een HBO studie commerciële economie aan de Randstad Topsport Academie.

Met één tijdfout, opgelopen in het eerste onderdeel, werd Kristian Houwen (Wanssum) de verrassende zilveren medaille-winnaar met de KWPN-hengst HBC Regilio (v. Heartbreaker). Ik was negenhonderdste van een seconde te langzaam, vertelt de zestienjarige Limburger. Maar ik ben heel blij. Dit had ik sowieso nooit gedacht. Het is mijn eerste jaar op dit niveau. Mijn doel was ervaring opdoen. Ook Jody van Gerwen (16), vorig jaar met teamzilver nog succesvol tijdens het EK voor ponys, is een nieuwkomer bij de junioren. Met Shalon Stenfert bezette ze de derde podiumplaats.

100-jarig bestaan
Concours Hoofddorp is een veelzijdig evenement. Zo werd gelijktijdig met het NK onder meer een internationaal springconcours CSI2* verreden. De Overijsselse Mareille Schröder (24), net als Dominique Roelofsen lid van equipe De Twentse Ruiters, won de Grote Prijs op
1m45-niveau met Pino (v. Heartbreaker) overtuigend. Volgend jaar wordt voor de honderdste maal een Concours Hippique in Hoofddorp verreden. Dat wordt gevierd met de organisatie van het EK voor Junioren en Young Riders (30 juni-5 juli 2009).

Auteur: Petra Baas

Uitslagen

NK Junioren:

(strafpunten totaal, 1e, 2e en 3e onderdeel)


1. Dominique Roelofsen (Broekland) Kompromis 0 (0-0-0)
2. Kristian Houwen (Wanssum) HBC Regilio 1 (1-0-0) 3. Jody van Gerwen (Limbricht) Shalon Stenfert 4 (0-4-0)
4. Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) Odin 4 (0-0-4) 5. Wouter Vos (Apeldoorn) Tichka 8 (0-4-4)

NK Young Riders:

(strafpunten totaal, 1e, 2e en 3e onderdeel)


1. Gerben Morsink (Beuningen Ov) Thats Life 0,5 (0,5-0-0)
2. Maaike Koopmans (Fluitenberg) Respectrograaf 4 (0-0-4)
3. Michel Hendrix (Baarlo) Triple 7,19 (3,19-0-4)
4. Jack Ansems (Poppel, B) VDL Groep Santana B 7,56 (3,56-4-0)
5. Wesley Heijdens (Enschede) Matsurus Pavarotti 7,67 (2,67-1-4)