Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2008

Start campagne Wat je moet weten, om veilig te eten!

16 juni 2008

Uit het jaaroverzicht voedselinfecties 2007 blijkt dat voedselinfecties nog steeds veel voorkomen. Het RIVM schat dat jaarlijks 300.00 tot 750.000 mensen last hebben van een voedselinfectie. Voedselinfecties zijn eenvoudig te vermijden. Daarom starten het RIVM, GGDen en verschillende andere betrokken organisaties vandaag de voorlichtingscampagne Wat je moet weten, om veilig te eten!

Een voedselinfectie kan ontstaan wanneer mensen iets eten of drinken dat besmet is met een virus of bacterie. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstige gevolgen hebben.

Wat je moet weten, om veilig te eten!

In de zomer komen voedselinfecties vaker voor. Door hogere temperaturen groeien ziekteverwekkers op voedsel sneller. Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen, door te letten op hygiëne voor en tijdens het bereiden van eten. Daarom hebben RIVM, GGDen en andere organisaties zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel en Waren Autoriteit de informatiecampagne Wat je moet weten, om veilig te eten! samengesteld. Met onder andere folders en posters worden mensen geattendeerd op goede hygiëne voor en tijdens het bereiden van een maaltijd.

Hoe voorkom je voedselinfecties

Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze krijg je binnen door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. U kunt een voedselinfectie eenvoudig voorkomen. De belangrijkste tips zijn:

schoonhouden

Schoonhouden Was regelmatig uw handen, hierdoor worden bacteriën en virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor u aan tafel gaat en natuurlijk na toiletbezoek.
scheiden Scheiden Tijdens het koken kunnen bacteriën en virussen van het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel, gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk altijd met schone messen.
bewaren Bewaren Bij lage temperaturen kunnen bacteriën en virussen zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades bij barbecueën gekoeld.
verhitten Verhitten Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige bacteriën en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.

Voedselinfecties in Nederland

Het RIVM schat dat het aantal voedselinfecties tussen 300.000 en 750.000 ligt. In het rapport Jaaroverzicht voedselinfecties 2007 zijn de meldingen van voedselinfecties gebundeld en geanalyseerd. Zowel artsen als consumenten kunnen voedselinfecties melden. Het aantal meldingen van consumenten bij de Voedsel en Waren Autoriteit nam toe, van 530 in 2006 naar 621 in 2007. Het aantal meldingen van artsen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleef in 2007 ongeveer gelijk: 44 uitbraken werden gemeld (49 in 2006). De meldingen geven echter geen compleet beeld, want lang niet alle voedselinfecties worden gemeld. Daarom ligt het werkelijke aantal voedselinfecties ligt vele malen hoger.

Meer informatie over voedselinfecties is te vinden op de website van het RIVM (www.rivm.nl/infectieziekten) of bij de regionale GGD. Via Postbus 51 en de RIVM-website kunnen folders en posters besteld worden.