Ingezonden persbericht


Chris van der Drift opnieuw in bloedvorm en scoort overwinning

BRNO, 15 juni 2008 - De 22-jarige Rotterdammer Chris van der Drift liet in het Tsjechische Brno opnieuw veel snelheid zien met zijn Formula Master-bolide. Nadat hij de testdag en de twee vrije trainingen met de snelste tijd afsloot, veroverde hij ook de derde pole position op rij in de kwalificatie. Daarbovenop kwam de overtuigende zege in de eerste race, inclusief de snelste raceronde die bijna een seconde beter was dan die van zijn directe tegenstanders.

Het lijkt allemaal erg simpel, maar de competitie in de International Formula Master is sterk. Zowel in de trainingen als in de kwalificatie, waarbij Chris met kop en schouders boven de rest uit stak, vochten de andere coureurs hard voor de overige posities. Ondanks dat Van der Drift voor het tweede achtereenvolgende jaar in deze klasse actief is, wist hij wel voormalig Red Bull F1-tester Michael Ammermüller ver achter zich te laten. Zo verschalkte Van der Drift de Duitser in de kwalificatie met bijna een seconde, terwijl Ammermüller op zijn beurt bijna halve seconde sneller was dan de rest.

De rijder van JD Motorsport begon ook met veel snelheid aan zijn eerste race van veertien ronden op het 5.4 kilometer lange circuit. Bij de eerste doorkomst had Chris al een veilige marge opgebouwd, maar vanwege een neutralisatie moest hij zijn voorsprong inleveren. Bij de herstart voelde Van der Drift nog enige druk, maar hij kon vervolgens onbedreigd de zege grijpen. Met een voorsprong van maar liefst 8.6 seconden vaagde hij de concurrentie weg.

Omdat de eerste acht rijders uit de eerste race worden omgedraaid op de startgrid van race twee, moest Van der Drift de negentien ronden tellende wedstrijd van zondag op plaats acht beginnen. Direct wist de runner-up van vorig jaar twee posities op te schuiven, maar doordat de motor op mysterieuze wijze plots haperde kwam concurrent Michael Ammermüller er weer voorbij. "We zijn in de data aan het uitzoeken wat er precies gebeurde, want het was jammer dat Michael mij op het rechte stuk zomaar kon passeren", lichtte Van der Drift toe.

De safety car zorgde daarna voor een 'adempauze' van enkele ronden nadat een drietal rijders met elkaar in aanraking was gekomen. Nadat het veld werd losgelaten drong Van der Drift aan bij Ammermüller, maar de ervaren Duitser reed een verdedigende lijn waardoor het onmogelijk bleek om een positie op te schuiven. Niet veel later maakte een concurrent voor hem een fout waardoor Van der Drift dankbaar opschoof. Kasper Andersen bleek het volgende slachtoffer. Na meerdere inhaalpogingen slaagde Van der Drift er uiteindelijk in om de Deen met een fraaie actie te verschalken. Het gat naar Ammermüller bleek 1.4 seconde, maar na het zetten van de (op dat moment) snelste raceronde reed de Nederlander het gat snel dicht.

Een gevecht om de derde positie met Norbert Siedler, Ammermüller en Van der Drift ontstond waarbij nog drie rijders aansloten. Inhalen bleek in dit stadium van de wedstrijd moeilijker dan op andere circuits waardoor de vijfde plaats van Van der Drift ongewijzigd bleef. "Het circuit kent veel snelle bochten en je hebt downforce nodig om iemand in te halen. Maar juist als je vlak achter iemand in de bochten rijdt, verlies je veel downforce. Op het rechte stuk kun je dan weer aanhaken, maar dat is net te laat", legde Chris uit.

"Maar al met al zijn we hartstikke tevreden. Direct vanaf het begin waren we het snelst en het gat die we sloegen in de kwalificatie is ook niet onopgemerkt gebleven. Daarna lag de overwinning in de eerste race voor het oprapen. Het team heeft dit weekend weer een goede job gedaan en we kijken erg uit naar de volgende races op Estoril, een circuit waar we vorig jaar niet reden. Maar gezien de testdagen in april verwacht ik geen problemen", aldus een zelfverzekerde Chris van der Drift.

Chris van der Drift strijdt mee om de F1 Driven Dutch Racedriver of the Year award, een initiatief van Force India F1 mede-eigenaar Michiel Mol. Onder leiding van Mol zal een ervaren jury het hele jaar de raceactiviteiten van acht getalenteerde Nederlanders volgen, onder hen ook Van der Drift. Autosportliefhebbers kunnen op Chris stemmen via www.f1driven.com of SMS "CHRIS" naar 1008 (¤1,50 per sms). Stemmers maken kans op diverse prijzen, waaronder een reis naar een Grand Prix in Europa.

Uitslag race één International Formula Master, Brno, 14 juni:
1 Chris van der Drift, (NED), J.D. Motorsport, 14 ronden in 27:41.075
2 Michael Ammermuller, (GER), Iris Project, +8.632
3 Vladimir Arabadzhiev, (BUL), J.D. Motorsport, +9.164 Snelste raceronde: Chris van der Drift in 1:49.899

Uitslag race twee International Formula Master, Brno, 15 juni:
1 Harald Schlegelmilch, (LAT), Trident Racing, 19 ronden in 42:00.176
2 Pablo Sanchez Lopez, (MEX), Cram Competition, +0.832
3 Norbert Siedler, (AUT), ADM Motorsport, +10.078 5 Chris van der Drift, (NED) J.D. Motorsport, +10.941

Stand International Formula Master na zes races:

1 Chris van der Drift, (NED), J.D. Motorsport, 34 punten
2 Michael Ammermüller ,(GER), Iris Project, 30 punten
3 Harald Schlegelmilch, (LAT), Trident Racing, 20 punten
4 Kasper Andersen, (DEN), Trident Racing, 20 punten
5 Sergey Afanasiev, (RUS), J.D. Motorsport, 18 punten

Chris wordt ondersteund door: Racing Pool, National Meats Ltd en BMW Ekris.

--


Ingezonden persbericht