Rijksuniversiteit Groningen

Phase transitions and optically induced phenomena in cooperative systems

Datum: 16 juni 2008

Promotie: D. Fausti, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Phase transitions and optically induced phenomena in cooperative systems

Promotor(s): prof.dr. P.H.M. van Loosdrecht

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Fase overgangen en optisch geïnduceerde fenomenen in coöperatieve systemen

Coöperatieve systemen vormen een van de laatst overgebleven `terra incognita' in de wetenschap van de gecondenseerde materie. Hoewel alle relevante hoofdwetten bekend zijn zorgt het samenspel tussen rooster-, orbitaal-, spin- en ladingsvrijheidsgraden voor een breed scala aan ongewone eigenschappen, waarvan de aard nog steeds wordt bediscussieerd.

De interactie tussen licht en materie vormt het fundament van onze kennis van de natuur. Absorptie-, verstrooiings- en diffractietechnieken zijn zeer inzichtelijke methoden om de eigenschappen van coöperatieve systemen te verkennen en begrijpen. Aan de andere kant kan lichtstraling ook het subtiele evenwicht tussen de verschillende vrijheidsgraden in coöperatieve systemen hevig beïnvloeden en zodanig verschillende fysische fenomenen induceren. Op deze manier kunnen we, gebruik makend van lichtstraling, de eigenschappen van complexe materie buiten de evenwichtstoestand manipuleren en onderzoeken. Dit helpt bij het uitpluizen van de aard van deze eigenschappen en geeft tegelijkertijd toegang tot nieuwe materiaaltoestanden die niet toegankelijk zijn onder evenwichtscondities.

Het onderzoek in dit proefschrift bestaat uit twee delen. In de eerste hoofdstukken gebruiken we licht als "onderzoeksmethode". Door middel van inelastische verstrooiing hebben we de rooster- en magnetische karakteristieken van twee families van verbindingen onderzocht, wiens eigenschappen worden bepaald door de laag dimensionale aard van de interacties tussen de verschillende vrijheidsgraden. In het tweede deel beschrijven we een nieuwe experimentele methode die we hebben ontwikkeld om de `optisch geïnduceerde' effecten in materie te bestuderen; tijdsopgeloste Raman spectroscopie maakt onderscheid tussen thermisch en non-thermisch geïnduceerde fenomenen mogelijk.

Daniele Fausti (Italië, 1978) studeerde natuurkunde aan de Universita Cattolica Sacro Cuore. Het onderzoek werd uitgevoerd op het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG en gefinancierd door FOM. /JS