NVA


PERSBERICHT

NBVA en NVA kiezen voor actieve rol in
beleggingsverzekeringendossier

De brancheverenigingen NBVA en NVA constateren dat er een impasse in het dossier beleggingsverzekering is ontstaan. Verzekeraars hebben in eerste instantie positief gereageerd op de voorstellen van de ombudsman Financiële Dienstverlening, de heer Wabeke. De consumentenvertegenwoordigers hebben de voorstellen van de heer Wabeke afgewezen. We zijn nu enige maanden verder en er is nog geen oplossing. Door partijen is uitgekeken naar de onderzoeksresultaten van IFO. Zoals bekend zal dat onderzoeksbureau niet met een rapportage komen. Daarmee blijft verdere duidelijkheid over de litigieuze beleggingsverzekeringen uit. Dit schept een nieuwe situatie, die voor de brancheorganisaties van financiële adviseurs aanleiding is om hun leden te adviseren hun klanten te wijzen op de thans bestaande situatie. Daartoe hebben de organisaties enige documenten ontwikkeld die hun leden daarbij kunnen gebruiken.

NBVA en NVA hebben er tot nu toe voor gekozen om verzekeraars alle ruimte te laten om met consumentenvertegenwoordigers en consumenten oplossingen te vinden voor de problemen rond de beleggingsverzekeringen. Inmiddels is gebleken dat partijen ­ ook na de Aanbeveling van ombudsman Wabeke ­ niet tot overeenstemming hebben kunnen komen. Jarenlange rechtszaken en procedures liggen in het verschiet.

Het gebrek aan voortgang en oplossingsrichtingen is voor de NBVA en de NVA, binnenkort samenwerkend in een nieuw federatief verband, reden om een aantal activiteiten te ontwikkelen. Zo adviseren zij hun leden in actie te komen. Hierbij staat de zorgplicht van de leden centraal. Het voorkomen van verjaring van eventuele claims op verzekeraars, evenals het waarschuwen tegen het mogelijk bestaan van inmiddels niet meer marktconforme risicopremies maken daar deel van uit. Tegelijkertijd geven de brancheorganisaties met een uitgebreide toelichting uitleg over de kosten bemiddelaar die de verzekeraar opneemt in haar informatiemodellen over beleggingsverzekeringen. Zoals bekend wijken de door de verzekeraars in hun informatie aan de klant vermelde bedragen , die zij kosten van distributie noemen ,fors af van de feitelijk door de adviseur ontvangen provisies. Klanten begrijpen niets van deze verschillen, die zich door de adviseurs moeilijk laten uitleggen.

De NBVA en NVA hebben een verzoek aan de Staatssecretaris van Financiën gedaan om goed te keuren dat risicopremies in bestaande beleggingsverzekeringen aangepast kunnen worden, zonder fiscale gevolgen. Het verzoek is gebaseerd op het grote maatschappelijke belang dat met deze beleggingsverzekeringen-affaire is gemoeid. Een eventueel Besluit van de Staatssecretaris kan voorkomen dat sprake zal zijn van een schending van de eerbiedigende werking van de verzekering. En daarmee wordt voorkomen dat eventuele oplossingen op fiscale belemmeringen stuiten.

De brancheorganisaties stellen ook eisen aan de informatie die de aanbieders verstrekken over nieuwe beleggingsverzekeringen. Zij adviseren hun leden aan de hand van een checklist de kwaliteit van de informatie over beleggingsverzekeringen te toetsen. Al eerder spraken NBVA en NVA hun voornemen uit een keurmerk te introduceren voor producten als beleggingsverzekeringen. Op basis van een dergelijk keurmerk kunnen de adviseurs dan beoordelen in hoeverre het product voldoet aan de informatie-eisen die aan deze producten moeten worden gesteld. Met de checklist is al sprake van een opmaat naar een keurmerk.


Noot voor de redactie/