Algemene Rekenkamer: rapport over toepassing Europese regelgeving

13/06/2008 13:05

Algemene Rekenkamer

Op 17 juni 2008 publiceert de Algemene Rekenkamer om 18.00 uur het rapport Europese regelgeving - Implementatie van Europese richtlijnen en handhaving van Europese verordeningen in Nederland.

Veel Europese regelgeving wordt via richtlijnen en verordeningen geregeld. Al jaren is het een probleem om richtlijnen op tijd om te zetten in nationale wet- en regelgeving. De Algemene Rekenkamer heeft de omzetting voor de jaren 2001-2006 door Nederland onderzocht en gekeken of er een vergelijking met andere EU-lidstaten mogelijk is. Verder is gekeken bij welke ministeries dit probleem het grootst is en waarom. Verder is gekeken naar de informatievoorziening aan de Tweede Kamer. EU-verordeningen hoeven niet omgezet te worden, omdat ze direct rechten en plichten met zich meebrengen voor burgers, bedrijven, lidstaten of Europese instellingen. Wel kunnen nationale regels nodig zijn om verordeningen uit te voeren en er toezicht op te houden (handhaving). De Algemene Rekenkamer heeft van 49 verordeningen uit de periode 2001-2005 onderzocht hoe vaak de handhaving door Nederland niet op tijd gebeurt en wat de redenen hiervoor zijn.

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) zijn voor de pers op aanvraag te krijgen op dinsdag 17 juni vanaf 12.00 uur. Hiervoor moet een embargoformulier ingevuld en ondertekend worden, verkrijgbaar via tel. 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 17 juni 2008 om 18.00 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.








Algemene Rekenkamer