over pillenmix

Antwoorden op kamervragen van Kant over pillenmix

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2852514

16 juni 2008

Antwoorden van minister Klink op Kamervragen van het Kamerlid Kant over pillenmix (2070820640).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat een pillenmix schadelijk kan zijn voor ouderen?

Antwoord 1
Ik constateer dat op het gebied van medicatieveiligheid veel aandacht is ontstaan voor de oudere patiënt. Dat is terecht, aangezien bij deze categorie van patiënten veel problematiek samenkomt. Ook is bekend dat bij ouderen de effecten van geneesmiddelen anders kunnen zijn dan bij de standaardgroepen die worden betrokken in geneesmiddelenonderzoek. De uitkomsten van de betrokken studie bevestigen dit beeld. Ik ben blij met de aandacht die inmiddels in het kader van geneesmiddelenonderzoek uitgaat naar de oudere gebruiker. Met de uitkomsten van deze studies kunnen de beroepsgroepen zelf aan de slag om verbeteringen door te voeren.

Vraag 2
Wat vindt u van de aanbeveling dat verpleeghuisartsen meer moeten investeren in kennis van de schadelijke effecten die combinaties van medicijnen kunnen hebben?

Antwoord 2
Verbetering van kennis op dit terrein kan ook onder deze beroepsbeoefenaren nuttig zijn. Echter, de betrokken materie is behoorlijk complex en veelomvattend van aard. Ik vind daarom dat naast de verbetering van de (basis)kennis onder verpleeghuisartsen het aangewezen is beter gebruik te maken van de reeds beschikbare kennis op dit terrein bij de apotheker. Met het oog daarop acht ik een betere samenwerking tussen de verpleeghuisarts en apotheker van groot belang.

Vraag 3
Erkent u dat bepaalde combinaties van medicijnen schadelijke effecten kunnen hebben? Erkent u voorts dat vooral ouderen combinaties gebruiken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Ja.

Vraag 4
Wanneer kan de Kamer de schriftelijke reactie op medicatieveiligheid en de jaarlijkse medicijncheck ontvangen? Welke maatregelen gaat u nemen?

Antwoord 4
Ik ben voornemens mijn reactie mee te nemen bij de eerstkomende periodieke voortgangsrapportage over de uitvoering van de voornemens in mijn brief `Koers op Kwaliteit' (Kamerstukken II, 28439, nr 18). Met het oog op de geneesmiddelenproblematiek onder ouderen heb ik het voornemen om -gefaseerd- periodieke medicatiebeoordeling te integreren in het medicatieveiligheidsbeleid in de verzorgingshuizen respectievelijk de verpleeghuizen.