Vries over de oprichting van de stichting Espria door Woonzorg Nederland, Philadelphia Zorg en de Evean Groep

Antwoorden op kamervragen van Jan de Vries over de oprichting van de stichting Espria door Woonzorg Nederland, Philadelphia Zorg en de Evean Groep

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMC-K-U-2852122

16 juni 2008

Antwoorden van minister Klink en mede namens de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op kamervragen van het Kamerlid Jan de Vries over de oprichting van de stichting Espria door Woonzorg Nederland, Philadelphia Zorg en de Evean Groep (2070820060).

Vraag 1
Herinnert u zich de motie-Jan de Vries c.s. 1), waarin u wordt verzocht alles in het werk te stellen om de voorgenomen fusie tussen Woonzorg Nederland, Philadelphia Zorg en de Evean Groep te blokkeren, en met alle beschikbare middelen te voorkomen dat in de organisatie, het bestuur en het beheer op de voorgenomen fusie wordt vooruitgelopen?

Antwoord 1
Ja. Mede naar aanleiding van die motie hebben de Staatssecretaris en ik toegezegd om voor de zomer met onze visie op bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg te komen.

Vraag 2
Hoe verhoudt uw antwoord 2) op interpellatievragen, dat u er vanuit gaat dat Woonzorg Nederland niet zonder uw formele goedkeuring de benodigde statutenwijziging zal effectueren, en dus ook niet als onderdeel van een concern zal opereren anders dan in een personele unie, zich met het feit dat zonder enig voorbehoud op 8 april 2008 door de drie fusiepartners de stichting Espria is opgericht? 3) Heeft inmiddels een statutenwijziging plaatsgevonden, waarbij Espria zich beperkt tot een bestuurlijke fusie tussen de Philadelphia Zorg en de Evean Groep?

Antwoord 2
Evean en Philadelphia zullen opereren als werkmaatschappijen van Espria. Woningcorporatie Woonzorg Nederland is, zoals Espria ook op zijn website aangeeft, door een personele unie van bestuurders en toezichthouders verbonden met Espria. Woonzorg Nederland heeft, door tussenkomst van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, bij de minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI), gewijzigde statuten ingediend die ertoe strekken dat ook Woonzorg Nederland deel zal uitmaken van het concern Espria. Zoals uw Kamer is meegedeeld in het interpellatiedebat op 10 april jl. vergt deze wijziging van de statuten van Woonzorg Nederland de goedkeuring van de minister voor WWI. Zij beoordeelt op dit moment deze voorgelegde statuten.

Vraag 3
Acht u het acceptabel dat feitelijk en/of in de beeldvorming wordt vooruitgelopen op de voorgenomen fusie? 4) Hoe voorkomt u dat, zoals verzocht in de eerder genoemde motie?

Antwoord 3
Espria presenteert zichzelf als een concern in wording, waarbij Evean Groep en Philadelphia werkmaatschappijen zijn van Espria. Woonzorg Nederland is door een personele unie van bestuurders en toezichthouders verbonden aan Espria. In een organogram op de website van Espria is de structuur aldus weergegeven.

Die structuur sluit aan op hetgeen de drie organisaties door de overheid is toegestaan. De minister voor WWI heeft door goedkeuring van een statutenwijziging op 19 december 2007 ingestemd met de personele unie tussen Espria en Woonzorg Nederland. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft op 1 april jl., onder voorwaarden, goedkeuring verleend aan de bestuurlijke fusie van de drie organisaties. Verdergaande stappen van Woonzorg Nederland vergen, zoals aangegeven, de goedkeuring van de minister voor WWI.

De formulering in het aangehaalde persbericht van 15 april jl., nl. dat " e fusiepartners Evean Groep, Philadelphia en Woonzorg Nederland blijven bestaan als afzonderlijke werkmaatschappijen met hun eigen merk en identiteit", kan in dit opzicht wat betreft de positie van Woonzorg Nederland een verkeerde indruk wekken. Espria is daarop inmiddels dezerzijds gewezen.


1) Kamerstuk 31 420, nr. 2

2) Kamerstuk 31 420, nr. 7, vraag 45

3) Zie de op 8 april 2008 verleden statuten van Stichting Espria op www.espria.nl

4) Op de website www.espria.nl wordt Espria gepresenteerd als een intensieve samenwerking tussen Woonzorg Nederland, Philadelphia Zorg en de Evean Groep, waarbij Espria een totaalconcept van wonen, service en zorg biedt. In een persbericht van 15 april spreekt Espria bijvoorbeeld ook over de start van kleinschalige projecten in vier proefregio's