Mededeling Wageningen Universiteit, 17 juni 2008

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Woude080615.htm

Historicus Ad van der Woude overleden

Afgelopen zaterdag is op 75-jarige leeftijd de historicus Ad van der Woude overleden. Van 1960 tot 2000 was hij verbonden aan de Afdeling Agrarische Geschiedenis van Wageningen Universiteit, eerst als medewerker, vanaf 1975 als hoogleraar.

Met zijn voorganger, B.H. Slicher van Bath, maakte hij deze vakgroep tot de toonaangevende geschiedenisgroep op het terrein van de economische- en sociale geschiedenis.

Nationaal en internationaal werd de Wageningse School een begrip met haar huisorgaan de AAG-Bijdragen. Van der Woude s belangrijkste publicatie is het bekroonde en samen met Jan de Vries geschreven boek The First Modern Economy (1997). In Nederland uitgegeven door Balans onder de titel: Nederland, 1500-1815. In 2000 verschenen zijn verzamelde artikelen onder de titel: Leven met geschiedenis (eveneens bij Balans).

Van der Woude was een vooraanstaand vernieuwer van de geschiedwetenschap. Hij was tevens medeoprichter en jarenlang medewerker van het populariserende geschiedenisblad Geschiedenis Magazine/Spiegel Historiael.