Gemeente Zaltbommel


Munnikenland een uniek stukje Nederland 17 juni 2008 Munnikenland een uniek stukje Nederland

De gemeente Zaltbommel werkt mee aan het project Ruimte voor de Rivier. Rivieren moeten bij hoog water meer ruimte krijgen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het Munnikenland maakt deel uit van dit project. Burgemeester en wethouders kiezen gelijktijdig voor een optimale natuurontwikkeling in het gebied. Hierdoor ontstaat een uniek stukje Nederlandse natuur.

Veiligheid
In de afgelopen eeuwen is er veel minder ruimte voor de rivieren. Het gevolg is dat de rivieren de afgelopen tientallen jaren steeds hoger staan. De dreigende overstromingen in 1993 en 1995 geven aan dat het probleem niet moet worden onderschat. Het landelijk programma Ruimte voor de Rivier bevat hiervoor verschillende maatregelen. Het doel is het rivierengebied meer ruimte te geven, zodat ze meer water kan afvoeren. Bijvoorbeeld door de dijken te verleggen of de uiterwaarden af te graven.

Eén van de maatregelen vanuit Ruimte voor de Rivier vindt plaats in Munnikenland. Het projectgebied Munnikenland ligt globaal tussen slot Loevestein en de Nieuwendijk. Het belangrijkste doel voor project Munnikenland is de verlaging van de rivierwaterstand bij hoogwater met 11 centimeter. De verlaging kan bereikt worden met verschillende maatregelen. Dit kan door verlegging van de dijk bij Buitenpolder Munnikenland, het graven van een geul en het afgraven van de uiterwaarden.

Natuur & landschap
Burgemeester en wethouders van de gemeente Zaltbommel kiezen voor een maximale ontwikkeling van de natuur in het gebied. Hierdoor kan het gebied zich ontwikkelen als kommenlandschap met riet en biezen (moerasachtige aanblik), wat uniek is voor Nederland. Een kommenlandschap heeft de mogelijkheid om vol te stromen vanuit de rivier, waardoor een uitzonderlijke natuurontwikkeling ontstaat met uitstekende mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Het volstromen van het landschap gebeurt ongeveer eenmaal per jaar. Het gebied is daardoor onaantrekkelijk voor landbouw. Het behoud van de landbouw is serieus onderzocht, maar het blijkt geen duurzame oplossing te zijn. De grootte van het landbouwgebied is beperkt en de agrariërs krijgen te maken met een aantal beperkingen bij de bewerking van het gebied. "De levensvatbaarheid van de agrarische bedrijven, die nu voor hun bedrijfsvoering met name afhankelijk zijn van Munnikenland, wordt minder en het kost veel inspanning om daar landbouw in stand te houden. We kunnen beter voor een goede en duurzame oplossing kiezen. De gemeente roept daarom de projectorganisatie op om zorgvuldig met de agrariërs om te gaan en tot een goede oplossing te komen", aldus wethouder Romp.

Het project Munnikenland moet uiterlijk in 2015 uitgevoerd zijn. De gemeenteraad bespreekt op 19 juni de ontwikkeling van het Munnikenland. De visie van het college (inclusief de bijdrage vanuit de gemeenteraad) gaat naar de stuurgroep, bestaande uit de Provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Ministerie van Landbouw en Visserij en de gemeente Zaltbommel. De stuurgroep geeft een definitief advies aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga. Geplaatst op: 17 juni 2008