Gemeente Bedum


Zuidwolde krijgt subsidie voor restauratie orgel

17 juni 2008
De dorpskerk van Zuidwolde heeft een subsidie ontvangen voor de restauratie van het bijna 200 jaar oude Lohmanorgel. Het gaat om een bedrag van 185.000. Het orgel in de kerk van Zuidwolde is een van de vijf Groninger orgels die een achterstandssubsidie ontvingen. De overige vier orgels zijn die van Meeden, Baflo, Grijpskerk en Zuidhorn. De subsidies werden afgelopen vrijdag uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst van de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in het Orgelpark in Amsterdam. Met de totale restauratie van het orgel van Zuidwolde is een bedrag van 294.000 gemoeid. De gemeente Bedum heeft toegezegd ook een bijdrage te leveren.

Het orgel in de voormalige Nederlands-hervormde kerk van Zuidwolde werd in 1817 door de orgelbouwer Nicolaas Anthonie Lehman gebouwd. In de loop van de tijd werd het orgel uitgebreid en verbouwd door o.a. Petrus van Oeckelen en Jan Doornbos. De pilaren en de toegangsdeur in de kerk zijn nog van een vorig 17e-eeuws orgel. Toen in 1999 de kerk werd gerestaureerd, ontstond ook de wens om ook het orgel te restaureren. Het instrument verkeerde namelijk al lange tijd in slechte staat. Meer dan tien jaar stond het instrument op de monumentenlijst van de gemeente Bedum met het doel gerenoveerd te worden. Nu, met de toezegging van de subsidie van de overheid, lijkt de restauratie eindelijk een feit te worden. Het restauratieplan en de begroting zijn klaar, nu moet er nog een klein bedrag bij om het orgel te kunnen restaureren. Het is dan ook nog niet bekend wanneer met de restauratie wordt begonnen. Eind 2010 moet de restauratie zijn afgerond.

De Protestantse Gemeente Noordwolde en Zuidwolde en de gemeente Bedum zijn blij dat de restauratie nu kan doorgaan. Wethouder Stoffer Jan Haan van Bedum, die onder meer de portefeuille Monumentenzorg beheert, reageert verheugd: Dit is een fantastische opsteker! Hiermee is het voortbestaan van een uniek monument-in-een-monument zeker gesteld. Zonder de subsidie zou het eeuwenoude instrument voor het nageslacht verloren zijn gegaan. Dat zou eeuwig zonde zijn geweest. We hebben in Groningen een uniek historisch kerkorgelbestand en dat in de kerk van Zuidwolde behoort tot de topstukken. Dat topstuk is nu gered!