Gemeente Duiven


Huishoudelijke hulp: geen vervroegde herindicatie voor onvergangscliënten

---

Dit bericht is bedoeld voor de inwoners van de gemeente Duiven, die vóór de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), huishoudelijke hulp in het kader van de AWBZ ontvingen. Deze groep mensen behoren tot de groep "overgangscliënten huishoudelijke hulp".

De huishoudelijke hulp is op 1 januari 2007 overgegaan van de AWBZ naar de Wmo.
De Wmo bracht nieuwe regels met zich mee voor de indicatie huishoudelijke hulp.
Bij deze zogenaamde herindicatie moet opnieuw worden bekeken of de huishoudelijke hulp nog steeds en in dezelfde mate nodig is. Alle overgangscliënten hebben eind 2007 een beschikking van de gemeente gehad, waarin de huishoudelijke hulp werd gewijzigd van AWBZ naar Wmo. Dit was puur een administratieve aanpassing. In de beschikking stond ook aangegeven dat iedereen dezelfde hulp bleef behouden als onder de AWBZ.

Besluit college
Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe zij de herindicatie willen vormgeven. In tegenstelling tot veel andere gemeenten, heeft het Duivense college van burgemeester en wethouders besloten geen vervroegde herindicatie uit te voeren bij de overgangscliënten. Pas als de oorspronkelijke indicatie afloopt, vindt er een herindicatie plaats. Het college hoopt hiermee onrust te voorkomen. De overgangscliënten zijn gewend aan de hulp die ze ontvangen en weten zelf wanneer de termijn daarvoor afloopt. Ook wilde het college afwachten of de huishoudelijke hulp onder de Wmo-vlag goed verliep.

Belangrijk bij wijzigingen
Er komt op dit moment dus geen herindicatie. Alles blijft doorlopen met vertrouwde hulp tot einde indicatie. Degenen die eerder een indicatie voor een langere periode hebben ontvangen, blijven dit ook behouden.
Wat wel van belang is voor de overgangscliënten is melding maken van wijzigingen in de gezondheid of gezinssituatie. Mogelijk kan hierdoor de omvang van de huishoudelijke hulp aangepast worden, vandaar dat het belangrijk is dit door te geven bij het Loket WWZ. Het Loket WWZ is te bereiken via telefoonnummer 0900-2791111 of per e-mail: loketwwz@duiven.nl
Ook als er nog vragen zijn, kunt u op bovenstaand telefoonnummer of e-mailadres terecht.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.loketwwz.info