Gemeente Vlaardingen


SUS-team voor een veiliger uitgaansklimaat

17 juni 2008

In de zomermaanden voeren 14 Vlaardingse horecaondernemers samen met de gemeente Vlaardingen een pilot uit met een SUS-team tijdens de uitgaansavonden in het weekend.

Deze pilot wordt voor 50% door de gemeente gefinancierd en voor 50% door de ondernemers zelf.

Het SUS-team bestaat uit professionele beveiligingsmedewerkers die erin getraind zijn al vroegtijdig overlastsituaties te signaleren. Samen met de politie pakken zij die situaties dan gericht aan. (SUS komt van sussen: het vroegtijdig in de kiem smoren van een incidentje.) Voor en op Koninginnedag heeft een SUS-team een proef gedraaid, die succesvol is verlopen.

Aanleiding was de toenemende behoefte bij ondernemers, gemeente en politie om te komen tot een integrale samenwerking en aanpak. Speerpunt hierbij was de verbetering van de onderlinge samenwerking en veiligheid binnen het uitgaansgebied. Een van de horecaondernemers kwam met het verzoek naar burgemeester Bruinsma om een SUS-team in te stellen, zoals in de gemeente Renesse en Scheveningen al langer wordt ingezet. Na de succesvolle proef in Vlaardingen tijdens Koninginnedag heeft de burgemeester besloten een pilot te draaien voor ongeveer 3 maanden, waarbij de gemeente 50% van de kosten vergoed.

De pilot met het SUS-team loopt van 20 juni t/m 6 september op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 23.00 en 03.00 uur in het centrum van Vlaardingen. Alle werkzaamheden van het team vinden plaats in samenspraak met en onder aansturing en eindverantwoordelijkheid van de politie. Het SUS-team wordt voornamelijk ingezet op de Westhavenplaats, de Westhavenkade, de Oosthavenkade, de kop van de Schiedamseweg en de Hoogstraat.
Na een tweetal uitgebrachte offertes is besloten dat Beveiligingsbedrijf BTS Security uit Vlaardingen de pilot gaat uitvoeren.

De gemeente en de horecaondernemers hopen hiermee opnieuw een positieve bijdrage te leveren aan het uitgaansklimaat in de weekenden in Vlaardingen!