Gemeente Helmond


Adviespunt Discriminatie Zuidoost Brabant

Deze onafhankelijke instelling registreert en behandelt klachten op het gebied van discriminatie.

Discriminatie

Discriminatie is het maken van onderscheid op grond van kenmerken die er niet toe doen, zoals sekse, handicap, leeftijd, afkomst en seksuele voorkeur. Hoewel het volgens de grondwet verboden is, komt discriminatie nog te vaak voor.

Wordt u gediscrimineerd op uw werk vanwege uw leeftijd of omdat u vrouw bent? Ongelijk behandeld bij het zoeken naar een woning of een baan vanwege uw seksuele geaardheid of omdat u gehandicapt bent? Geweigerd bij een horecagelegenheid vanwege uw huidskleur of etnische achtergrond? Anders behandeld vanwege uw geloof of levensovertuiging?

Adviespunt

Dan kunt u een beroep doen op het Adviespunt Discriminatie Zuidoost Brabant. Deze onafhankelijke instelling richt zich op het voorkomen en bestrijden van discriminatie en ongelijke behandeling. Tevens houdt het Adviespunt zich bezig met het voorkomen en bestrijden van (politieke) denkbeelden, teksten of andere uitingen die (in)direct discriminerend zijn. Ook als u anoniem een melding wilt doen als getuige van discriminatie kunt u er terecht.

Het Adviespunt Discriminatie behandelt en registreert klachten gratis. Verder verricht het Adviespunt onderzoek, geeft voorlichting en trainingen én adviseert organisaties op het gebied van antidiscriminatiebeleid en gelijke behandeling.

Inloopochtend

Elke donderdag van 9.30 tot 12.30 uur is er een inloopochtend In het Veiligheidshuis in Helmond, Smalstraat 2. Alle inwoners van de peelgemeenten Deurne, Asten, Someren en Helmond kunnen hier zonder afspraak een melding doen of een klacht indienen over discriminatie. Intermediairs en organisaties kunnen er terecht voor advies over algemene discriminatiezaken zonder dat er direct sprake is van een klacht of melding.

Contact

Tijdens de inloopochtend kan gebeld worden met het Veiligheidshuis, telefoonnummer 0492 587987.

Het Adviespunt Discriminatie is op overige tijden te bereiken via telefoonnummer 040 2193420.

Meer informatie is te vinden op: www.adviespuntdiscriminatie.nl