Gemeente Winschoten


Jachthaven Winschoten krijgt opknapbeurt

De jachthaven in Winschoten moet een flinke opknapbeurt krijgen. Uitgangspunt hierbij is dat de jachthaven een visitekaartje gaat worden voor het watertoerisme. Zeker als eind dit jaar de open vaarverbinding tot stand komt met de Blauwestad en dit een economische implus kan geven doordat Winschoten binnen een netwerk van vaarverbindingen komt te liggen.
Wat gaat er gebeuren?
Er zal begonnen worden met het herstellen van de bestrating en het plaatsen van voldoende vuilcontainers en bloembakken. Daarnaast zal het aantal stroomkasten op de stijgers uitgebreid worden en vindt renovatie en/of vervanging van de bestaande drinkwater tappunten plaats. Verder wordt de jachthaven uitgebreid met een vuilwaterstation om vuilwatertanks leeg te zuigen en komt er een boothelling van 5 meter breed.

Vuilwaterstation
Een vuilwaterstation is wettelijk verplicht voor jachthavens met meer dan 50 ligplaatsen. Vanaf 1 januari 2009 zijn schepen tevens verplicht vuilwatertanks aan boord te hebben. Dit om lozingen op het oppervlaktewater tegen te gaan en daarmee de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Hiermee is tevens de noodzaak duidelijk voor grotere jachthavens om een faciliteit aan te bieden die het leegzuigen van de vuilwatertanks mogelijk maakt.

Boothelling
Door het realiseren van een boothelling (5 meter breed) ontstaat er een mogelijkheid voor dagtoeristen hun boot te water te laten en een dag op het water te recreëren. Gedacht moet worden aan de kleine recreatievaart waarbij de eigenaar met een kleine boottrailer achterwaarts een betonnen helling afrijdt totdat de boot drijft. Daarna stalt de eigenaar zijn auto met trailer op het bewaakte jachthaventerrein en kan een dag het water op.

Havenmeester
Sinds 1 mei 2008 is het beheer van de jachthaven overgegaan naar Publiq. Voor het beheer van de jachthaven heeft Publiq 2 medewerkers van Synergon als havenmeesters aangesteld. Deze zijn ofwel daadwerkelijk aanwezig ofwel mobiel beschikbaar/oproepbaar. Hiermee is 7 dagen per week gedurende het gehele vaarseizoen van 8.00 tot 22.00 uur de aanwezigheid van een havenmeester gegarandeerd.