Gemeente Breda

Extra inworpgleuf voor ondergrondse papiercontainers

Afvalservice van de Gemeente Breda heeft een afdoende oplossing bedacht voor het probleem dat grote stukken karton niet passen in de vulopening van ondergrondse papiercontainers zoals die in Breda gebruikt worden.

Grote stukken karton worden nu vaak naast de containers gezet, wat tot vervuiling van de omgeving zorgt. Om dit probleem op te lossen heeft een van de medewerkers van Afvalservice een extra brede gleuf onderaan de inwerpzuil bedacht. Dit idee is getest en zo waardevol bevonden dat het op diverse plaatsen in de stad toegepast gaat worden.

Nadat de dozen plat zijn gemaakt kan het karton via de extra inworpgleuf naar binnen geduwd worden. Een simpele maar effectieve oplossing. Tijdens een proefplaatsing bleek het goed te werken. De extra inworpgleuf wordt toegepast op plaatsen waar regelmatig groot karton naast de papiercontainers wordt aangetroffen.

Breda is uitvinder van de kartongleuf en heeft daarmee meteen de primeur in Nederland. Het is één van de maatregelen die Afvalservice neemt om het bijplaatsen van afval bij ondergrondse voorzieningen te voorkomen dan wel te verminderen. Ook wordt het de burger op deze manier makkelijker gemaakt om het karton goed in te leveren, want het hoeft nu veel minder verkleind te worden dan voorheen het geval was. Afvalservice doet een beroep op burgers om van de nieuwe mogelijkheid gebruik te maken en karton niet meer naast de papiercontainers te zetten.

Breda, 17 juni 2008