Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Stemgedrag raadsleden in beeld en digitaal petities indienen.

17 juni 2008

Sinds deze week kunnen mensen op www.watstemtmijnraad.nl (extern) bekijken hoe raadsleden in Almere, Groningen Enschede en Woerden hebben gestemd over bepaalde onderwerpen. De website is een initiatief van staatssecretaris Bijleveld.

De site biedt kiezers meer zicht op hoe raadsleden van een bepaalde politieke partij stemmen over een specifiek onderwerp. De site biedt ook ruimte voor gebruik door de Tweede Kamer en Provinciale Staten. Indien ook zij aansluiten bij dit initiatief, krijgt de kiezer het stemgedrag van politici over de hele politieke linie in beeld. Het doel van www.watstemtmijnraad (extern) .nl is de politiek voor de kiezer zo transparant mogelijk te maken.

In Groningen en Almere kunnen inwoners sinds deze week op www.petities.nl (extern) elektronisch petities aanmaken, handtekeningen verzamelen en indienen. Deze site van de Stichting Petities.nl bestaat al sinds 2005 maar is nu vernieuwd. In de nieuwe versie kunnen inwoners ook zien wat de gemeente doet met een ingediende petitie. Is er kennis van genomen, is de petitie bediscussieerd, wordt de petitie in behandeling genomen? Als de gemeente de petitie in behandeling neemt, gaat deze door naar een digitaal petitie-loket en kunnen bewoners de stand van zaken volgen totdat de petitie is afgehandeld. De site wil burgers de mogelijkheid geven meningen en zorgen te uiten en wil transparantie bieden. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* eParticipatie
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties