Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Cramer opent windmolenpark Afrikahaven

17-06-2008

Minister Cramer heeft het windmolenproject Afrikahaven in het Amsterdamse Westelijk havengebied geopend. De opening was in het kader van de Europese Winddag afgelopen zondag.

Het Havenbedrijf Amsterdam, Koop duurzame Energie en Evelop ontwikkelde de negen windmolens die 27 Megawatt aan energie leveren - genoeg voor 17 500 huishoudens. In het havengebied staat in totaal zo'n 65 Megawatt aan windenergie. De locatie in de Afrikahaven laat zien hoe windenergie haar eigen plaats in de dagelijkse omgeving krijgt als onderdeel van een 'landschap van de 21e eeuw'. Hier zijn windmolens heel natuurlijk verbonden met grootschalige (haven)activiteiten en bedrijvigheid. De uitdaging is om windmolens te laten passen bij vele soorten landschappen.

Met een windkracht 3 à 4 en de zon op de wieken, opende minister Cramer de molens en kunnen 17.500 huishoudens voortaan duurzaam van energie worden voorzien. In aanwezigheid van o.a. gedeputeerde A. Moens van de provincie Noord-Holland, de heer H. Gerson van het havenbedrijf en de directeuren van de ontwikkelaars zette de minister een miniatuur - windmolen in beweging.

Het kabinet heeft als doelstelling te komen tot een verdubbeling van windenergie op land tot 4000 Mw in deze kabinetsperiode. Daarnaast wordt er voor de lange termijn een visie gemaakt waarin ruimte wordt gecreëerd voor parken met een aanzienlijke hoeveelheid windmolens (concentratiegebieden) en wordt er gezocht naar ruimte waarin windmolens niet mogen komen ( vides). Het kabinet vind het verder belangrijk het draagvlak en de betrokkenheid voor windenergie te vergroten, onder meer door te werken aan verschillende vormen van participatie door omwonenden en betrokkenen en door betrouwbare en eenduidige informatievoorziening. Bovendien onderzoekt het kabinet de mogelijke oplossingen voor de knelpunten.

minister en windmolen
Met een windkracht 3 a 4 en de zon op de wieken, opende Minister Cramer windmolenproject Afrikahaven in het Amsterdamse Westelijk havengebied.
windmolen
De negen windmolens zijn ontwikkeld door het Havenbedrijf Amsterdam, Koop duurzame Energie en Evelop. In het Westelijk havengebied staat totaal bijna 65 MegaWatt aan windenergie.
windmolens
De lokatie in de Afrikahaven laat zien hoe windenergie haar eigen plaats in de dagelijkse omgeving krijgt, als onderdeel van een landschap van de 21e eeuw. Foto: Cees Bakker, ODE windmolens
De windmolens zijn hier heel natuurlijk verbonden met grootschalige havenactiviteiten en bedrijvigheid. De uitdaging is om windmolens te laten passen bij vele soorten landschappen.
alternatieve tekst
Minister Cramer wordt geinterviewd door Nova. De uitzending is te zien
- onder voorbehoud - op woensdag 18 juni om 22.45 uur op Nederland 2.