Gemeente Barneveld


Gemeente Barneveld aan de slag met klantenraad en persoonsgebonden budget

Uitvoering nieuwe wet sociale werkvoorziening

Vanaf 1 januari geldt de nieuwe Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Dankzij deze wet zullen nog meer mensen met een Wsw-indicatie een passende werkplek krijgen en zo mogelijk bij een gewone werkgever. Het gaat om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap, die op de Wsw zijn aangewezen om te kunnen werken. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wsw.

De gemeente krijgt met de nieuwe Wsw zelf een deel van het landelijke Wsw-budget. De verdeling gebeurt op basis van het aantal inwoners per gemeente met een Wsw-indicatie. De gemeente krijgt een budget voor het realiseren van een bepaald aantal arbeidsplaatsen. Om de nieuwe wet uit te kunnen voeren dient de gemeente voor 1 juli 2008 twee verordeningen vast te stellen: het persoonsgebonden budget en de Klantenraad.

Het persoonsgebonden budget
Het persoonsgebonden budget (PGB) is een regeling die recht geeft op plaatsing bij een gewone werkgever. De Wsw-geïndiceerde kan zelf een gewone werkgever voorstellen bij de gemeente of de gemeente vragen of zij een door hem/haar zelf gekozen begeleidingsorganisatie kan laten zoeken naar een werkplek bij een gewone werkgever. Als de werkplek en de begeleiding voldoen aan de wet en de gemeentelijke verordening, dan bekostigt de gemeente de werkplek en kan de geïndiceerde aan de slag. Het PGB wordt niet aan de cliënt zelf beschikbaar gesteld, maar aan de werkgever of begeleidende organisatie.

De Klantenraad
De nieuwe wet introduceert ook cliëntenparticipatie. Hiermee worden de geïndiceerden in de gelegenheid gesteld mee te denken en te adviseren over het Wsw-beleid dat de gemeenten gaan voeren. De gemeenten Renkum, Ede, Wageningen, Scherpenzeel en Barneveld gaan een gezamenlijke Klantenraad oprichten. Inmiddels is eind mei een eerste informatieavond georganiseerd waarbij geïnteresseerden voor deelname aan de Klantenraad Wsw meer informatie konden krijgen en zich konden opgeven voor de workshops in september a.s. In deze workshops worden de geïnteresseerden gecoacht en voorbereid voor de Klantenraad Wsw. Inmiddels hebben 11 personen zich voor de workshops opgegeven. Uit deze personen wordt straks de Klantenraad Wsw samengesteld. Vanuit de gemeente Barneveld neemt één persoon deel aan de workshops. De Klantenraad komt minimaal vier keer per jaar bijeen.

De gemeente Barneveld heeft met beide verordeningen getracht om datgene te regelen dat geregeld moet worden en niet door een overdaad van regels het persoonsgebonden budget en de Klantenraad onbereikbaar te maken voor haar cliënten. Beide verordeningen worden ter kennisgeving aan de leden van de gemeenteraad gebracht. Mutatiedatum 17/06/2008