Ingezonden persbericht


JOVD eist daadkracht bij Overleg Koninksrijksrelaties

Jonge liberalen willen meer aandacht voor lot Caribische jongeren

Den Haag, 17 juni 2008 - Met het oog op het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties roept de JOVD op tot het sneller aanpakken van problemen. Er moeten grotere stappen gezet worden richting een betere en zelfstandige toekomst voor de eilanden. Bovendien moet er meer aandacht besteed worden aan het lot van de Caribische jongeren.

De JOVD is blij dat het POK deze week plaatsvindt, maar roept wel op tot een daadkrachtig overleg. Er moet ruimte zijn voor een open debat met respect voor ieders opvattingen en eigenheid. Er is geen plaats voor gekwetste gevoelens en oud zeer. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "Het Koninkrijk staat voor grote uitdagingen. Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. De stappen van nu bepalen de toekomst van de volgende generatie."

De jonge liberalen vinden dat problemen sneller aangepakt moeten worden en grotere stappen moeten worden gezet voor een betere en zelfstandige toekomst van de eilanden. Er is sprake van hoge jeugdwerkloosheid, een tekort aan hoger opgeleiden en een grote groep jongeren beschikt niet over een startkwalificatie. Nu niets doen leidt tot een verloren generatie. Het is dan ook een gemiste kans dat deze onderwerpen niet op de agenda van POK staan.

Goed onderwijs vormt de basis voor de toekomst. De JOVD is dan ook ongelukkig met het invoeren van Papiamento en Engels als instructietaal op scholen. De jonge liberalen menen dat dit een achterstand voor de jongeren oplevert daar op de lokale arbeidsmarkt en hier bij de integratie in de samenleving. Diepemaat: "Het toerisme levert de volgende jaren veel nieuwe banen op de eilanden op. Goede beheersing van het Nederlands wordt als voorwaarde gesteld. Wie naar Nederland komt, moet de taal spreken. Dit bevordert de integratie en vergroot de kansen in het onderwijs en op werk."

Bovendien is de JOVD bezorgd over de voortgang van het staatskundig proces. De nieuwe structuur biedt de eilanden veel nieuwe toekomstmogelijkheden. De gedeeltelijke schuldsanering moet leiden tot nieuwe investeringen in onder meer de publieke basisvoorzieningen en criminaliteitsbestrijding. "Een status aparte kan alleen worden verkregen als goede en toegankelijke publieke basisvoorzieningen, strenge aanpak van criminaliteit en corruptie, goed functionerende overheid en gezonde overheidsfinanciën voldoende gegarandeerd zijn," aldus Diepemaat.


* * *


Ingezonden persbericht