Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht


Kom naar de open dagen van Actief Randenbeheer Drenthe!

Ruim 40 boeren in Drenthe doen aan aangepast beheer van hun perceelsranden. Hoe ze dit doen kunt u zien tijdens de open dagen op 17 en 18 juni. Heeft hun inzet positieve gevolgen voor het water, planten en dieren? Op de open dagen worden de onderzoeksresultaten bekend gemaakt en kunnen de akkerranden worden bezichtigd. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Het project "Actief Randenbeheer Drenthe" is gestart in de zomer van 2006. Doel is te onderzoeken in welke mate randenbeheer kan bijdragen aan een verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit. Ook wordt onderzocht of akkerranden bijdragen aan een grotere soortenrijkdom van akkerbloemen, vogels, vlinders, etc. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de inpassing in de bedrijfsvoering van de deelnemers. Het project is een initiatief van de Provincie Drenthe, de waterschappen Hunze en Aa's en Velt en Vecht en LTO Noord.

Op dit moment doen ruim 40 boeren binnen de provincie Drenthe actief mee aan dit project. Van melkveehouders wordt verwacht dat ze een grasstrook van 3,5 meter breedte langs een sloot niet bemesten en bespuiten. Bij akkerbouwers wordt een strook van 3,5 meter breedte niet langer gebruikt om hun producten op te verbouwen. Deze strook is ingezaaid met een mengsel van inheemse grassen- en kruidensoorten. Ook deze strook mag niet worden bemest en bespoten. De randen worden op min of meer vaste momenten gemaaid; het maaisel wordt afgevoerd. Inmiddels is ruim twee jaar gemeten aan waterkwaliteit en biodiversiteit. De resultaten worden op de open dagen bekend gemaakt.

De eerste open dag vindt plaats op 17 juni bij de familie Bussemaker in Geesbrug, Coevorderstraatweg 19. De tweede open dag op 18 juni vindt plaats bij PPO in Valthermond, Noorderdiep 211. Beide open dagen beginnen om 13.30 uur en eindigen rond 16.00 uur. Onderzoekers van Royal Haskoning en PPO zijn aanwezig voor een toelichting en het beantwoorden van vragen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jetty Noordam, waterschap Hunze en Aa's (0598) 69 34 04 Gerrie Veldsink, waterschap Velt en Vecht (0524) 59 22 52 Cor de Graaf, Royal Haskoning (050) 521 42 14


---- --