European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/77

Brussel, 13 juni 2008

10710/08 (Presse 174)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de executie van Mohammad Hassanzadeh

De Europese Unie veroordeelt scherp de executie van de zeventienjarige Mohammad Hassanzadeh, die op 10 juni 2008 is geëxecuteerd in Sanandaj, de hoofdplaats van de Iraanse provincie Koerdistan.

Aangezien Mohammad Hassanzadeh minderjarig was, vormt zijn executie door de Iraanse autoriteiten een rechtstreekse inbreuk op het volkenrecht.

Er bestaat geen rechtvaardiging voor de toepassing van de doodstraf door de Iraanse autoriteiten ten aanzien van jeugdige delinquenten, welke uitdrukkelijk indruist tegen de bindende internationale rechtsnormen.

De Europese Unie dringt er bij de Islamitische Republiek Iran op aan het gebruik van de doodstraf ten aanzien van jeugdige delinquenten (voor misdrijven gepleegd vóór de leeftijd van 18 jaar) onmiddellijk op te schorten. De EU roept de Iraanse autoriteiten tevens op een alomvattend moratorium op de doodstraf in te voeren.

De EU roept de Islamitische Republiek Iran voorts op het nationale recht en de nationale praktijken af te stemmen op de internationale mensenrechtenverdragen die Iran eigener beweging heeft gesloten en bekrachtigd, waaronder het Verdrag inzake de rechten van het kind en het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Deze internationale mensenrechteninstrumenten verbieden beide uitdrukkelijk de terechtstelling van minderjarigen of van mensen die veroordeeld zijn voor misdrijven die zij hebben gepleegd toen zij minderjarig waren. De bepalingen van deze internationale rechtsinstrumenten zijn bindend voor de Islamitische Republiek Iran, en moeten dan ook onverkort door dit land worden nageleefd.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom