Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Aanbesteden volgens de regels

Sittard-Geleen, 17 juni 2008 - Op 17 juni 2008 heeft het colllege van Burgemeester en Wethouders de nieuwe gemeentelijke uitvoeringsregels voor aanbestedingen vastgelegd in het aanbestedingsprotocol. Wethouder Pieter Meekels: ,,Deze nieuwe regels bieden het lokale MKB meer kansen om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten. Er is ook meer aandacht voor specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.'

Het aanbestedingsprotocol beschrijft de spelregels voor aanbestedingen binnen de Gemeente Sittard-Geleen. Hiermee bedoelen we de regels en afspraken die voor de betrokken ambtenaren als richtlijn gelden voor het bepalen van de juiste aanbestedingsprocedure en de te hanteren geschiktheideisen en gunningcriteria.

Deze aanbestedingsregels moeten in de eerste plaats leiden tot gelijke kansen en gelijke behandeling van ondernemers. Professioneel inkopen bevordert ook de participatie van burgers aan de arbeidsmarkt en versterkt de positie van het lokale midden- en kleinbedrijf (MKB).

Het MKB is een belangrijke groep opdrachtnemers voor de gemeente. In het aanbestedingsprotocol is bijvoorbeeld opgenomen dat bij enkelvoudige uitnodigingen de opdracht bij voorkeur en bij geschiktheid uitgaat naar een bedrijf in Sittard-Geleen. Het college onderschrijft hiermee het belang van het MKB voor de stad en regio.

Naast het lokale MKB is in de nieuwe regels aandacht voor sociale criteria. De gemeente vindt de participatie van burgers aan de arbeidsmarkt belangrijk. Leerbedrijven en de regionale sociale werkvoorziening spelen hierin een belangrijke rol. Zo kan de Gemeente Sittard-Geleen de deelneming aan een aanbestedingsprocedure voorbehouden aan sociale werkvoorzieningen of voorwaarden stellen over het inzetten van personen uit specifieke doelgroepen bij een aanbesteding.

De Gemeente Sittard-Geleen streeft bij haar inkopen naar de beste prijs/kwaliteitverhouding. Ze houdt ook steeds meer rekening met de duurzaamheid van de in te kopen goederen of diensten. Het streven is dat minimaal 50 procent van de inkopen van goederen en diensten duurzaam zijn.


---