"Rijswijk financieel weer in balans"
Jaarrekening 2007 eindigt positief

RIJSWIJK - Na vele jaren van financiële ombuiging laat de jaarrekening 2007 van de gemeente Rijswijk voor het eerst een positief resultaat zien. Het voordelig saldo bedraagt 4 miljoen euro. Van dat geld krijgt 1,5 miljoen euro een sociaal culturele bestemming, de rest wordt volgens afspraak in de algemene reserve gestort. De gemeente wil een solide financieel beleid voeren waarbij het vergroten van de reserves een belangrijk uitvloeisel is. De incidentele meevallers komen bijvoorbeeld doordat in enkele gevallen meer geld was gereserveerd voor uitgaven dan uiteindelijk is uitgegeven. Ook namen de inkomsten uit OZB en precariorechten toe en werd meer geld van het rijk ontvangen. De oplopende werkgelegenheid blijkt ook gunstig voor de Rijswijkse portemonnee. Wethouder Mateman is zeer tevreden met het resultaat: "We plukken nu de vruchten van ons jarenlange ombuigingsbeleid. Rijswijk is financieel weer in balans. Het zal onze opgave zijn dat ook zo te houden."

De jaarrekening heeft de goedkeuring gekregen van de accountant. De rekening voldoet aan de eisen van getrouwheid en rechtmatigheid. De jaarrekening is een belangrijk document voor de gemeente. Hierin is te lezen waaraan Rijswijk zijn geld uitgeeft, wat de baten zijn en de lasten.

Het voordelige saldo van exact 4.006.000 euro wordt, zoals gezegd, deels gebruikt om de reserves bij te spijkeren en deels om sommige sociale en culturele activiteiten incidenteel te steunen.

In het raadsvoorstel dat bij de jaarrekening zit wil het college extra geld opzij zetten voor onder meer mensen met schulden. Voor schuldhulpverlening wordt 100.000 euro meer gereserveerd. Ook de maatregelen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning kunnen extra geld tegemoet zien (172.000 euro). Met dat bedrag wil het college toekomstige tegenvallers binnen de Wmo dekken. Voor aanvragen in het kader van de mantelzorg trekken B&W een bedrag van 144.000 euro uit. Om de kosten te dekken die door de gemeentelijke organisatiewijziging ontstaan, zoals het voldoen van het stadhuis aan de arbo-eisen en enkele interne verhuizingen, wordt 400.000 euro gereserveerd.

Een belangrijk bedrag van ruim een half miljoen euro gaat naar het toekomstig Rijswijks Cultuurhistorisch Centrum, de opvolger van het Rijswijks Historisch Centrum dat momenteel is gevestigd in de centrale bibliotheek. Dankzij deze bijdrage is er voldoende geld beschikbaar om de bouw van het centrum te bekostigen. Nadat de raad vorige week dinsdagavond de plannen van het college in meerderheid ondersteunde voor het organiseren van een gezichtsbepalend evenement in september kan hiervoor een bedrag van 94.000 euro worden uitgetrokken, dankzij het overschot op de jaarrekening.

Inmiddels is de gemeente druk bezig met de voorbereidingen van de begroting 2009. De kadernota 2009, waarin de raad de marges stelt voor de begroting 2009, wordt dinsdagavond 24 juni behandeld in de commissie ABVM. De raad zal op dinsdag 8 juli de kadernota vaststellen.



Gemeente Rijswijk