Gemeente De Bilt


Duurzaamheidbeleid gemeente De Bilt

College vraagt raad nota duurzaamheid vast te stellen

Duurzaamheid is een van de pijlers in het beleid van de Nederlandse overheid. Het oplossen van belangrijke kwesties op het gebied van energie, grondstoffen, gezondheid en biodiversiteit vraagt ook op lokaal niveau een bijdrage. De gemeente De Bilt wil voorzien in de behoeften van haar huidige inwoners en in die van toekomstige generaties. Daarom heeft zij de Nota Duurzaamheid geschreven. Deze stelt kaders en behandelt verschillende beleidsthema's voor duurzame ontwikkeling. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente heeft de raad gevraagd de nota vast te stellen.

De gemeente kan op twee manieren aan duurzaamheid werken. Zo kan de gemeente haar eigen bedrijfsvoering duurzamer maken, door bijvoorbeeld energie te besparen en minder papier te gebruiken. Ook kan de gemeente duurzaamheidaspecten meenemen bij de uitvoering van besluiten op allerlei beleidsterreinen, zoals mobiliteit, bouwen en ruimtelijke ordening. De gemeente heeft een convenant duurzaam bouwen, bedoeld om energiezuiniger en milieuvriendelijker te bouwen.

De Nota Duurzaamheid is opgesteld in samenspraak met het Duurzaamheidoverleg. Dit orgaan adviseert het college over natuur-, milieu- en duurzaamheidvraagstukken en bestaat uit vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties, de agrarische sector, de fietsersbond en de Stichting Ontwikkelingssamenwerking De Bilt. Externe deskundigen op het gebied van duurzaamheid van RIVM, KNMI en de universiteit Utrecht hebben hun kennis aangeboden tijdens een discussieavond over duurzaamheid, die op 26 maart door enkele raadsleden is georganiseerd. Deze deskundigen hebben positief gereageerd op de nota.

In haar vergadering op 15 mei jongstleden heeft de commissie Openbare Ruimte de notitie besproken en geadviseerd te kiezen voor kostenneutrale thema's uit de nota en de thema's Energie/ Klimaat, Duurzaam inkopen/ Fair Trade en Duurzaam Bouwen en Wonen. De raad behandelt de Nota Duurzaamheid op 26 juni aanstaande in haar raadsvergadering. Na besluitvorming wordt voor genoemde thema's een uitvoeringsprogramma opgesteld in overleg met het duurzaamheidoverleg en verschillende doelgroepen. Ook zal gebruik worden gemaakt van het aanbod van de externe deskundigen om hun kennis hierbij in te zetten. Op basis van dit programma zal de gemeente bij het rijk subsidie "Lokaal klimaatbeleid" aanvragen.

Wethouder Ditewig onderstreept het belang van duurzame ontwikkeling: "Iedereen heeft belang bij duurzaamheidbeleid in de gemeente De Bilt. Het gaat immers over de omgeving waarin wij met z'n allen leven. Duurzame ontwikkeling betekent dat we onze gemeente zo beheren dat ook onze kleinkinderen er gezond en veilig kunnen leven." Duurzaamheid vraagt onder andere om leefbare en veilige buurten, gezonde voeding, de aanpak van geluidsoverlast en de overstap op meer duurzame landbouw. Voor het milieu is het belangrijk dat natuurlijke hulpbronnen niet uitgeput raken en dat de rijdkom aan planten- en diersoorten niet wordt aangetast.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseurs, Linda van den Noort, telefoon (030) 228 95 01 of Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30

Bilthoven, 12 juni 2008