Gemeente Rotterdam

Nr. 108
17 juni 2008

Wereldhaven Rotterdam: toegangspoort voor Chinezen tot Europa

In de realisatie van het European China Centre (ECC) is vandaag een belangrijke stap gezet. Onder toeziend oog van burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam en burgemeester Han Zheng van Shanghai tekenden Dietmar Werner (algemeen directeur van Volker Wessels Vastgoed) en Mr. Xu Zheng (general manager en voorzitter van de raad van bestuur van de Shanghai Construction General Co.) de ontwikkelingsovereenkomst ter realisatie van het European China Centre op Katendrecht. Hier komen onder meer kantoren, bedrijfsruimten, showrooms, woningen, winkels, horeca, een hotel, onderwijs, recreatie en cultuur.

Rotterdam als thuisbasis voor Chinese ondernemers
Naast een nieuwe impuls in de goede relatie van Rotterdam met zusterstad Shanghai, bevestigt de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst dat het ECC ook door de Chinese investeerder als kansrijk project wordt gezien. Deze unieke publiek private overeenkomst is mede tot stand gekomen door de inzet van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Het European China Centre staat voor een ultramodern, multifunctionele ontwikkeling aan de Rijnhaven. Het centrum biedt tweezijdige kansen voor Rotterdam en China. Het wordt een landmark die de positie van Rotterdam als het Chinese centrum van Europa markeert; de thuisbasis voor Chinese ondernemers die zaken willen doen in Europa.

Ontwerp
Volker Wessels Vastgoed en Shanghai Construction Group dienen voor 1 juli 2008 het voorlopig ontwerp voor de eerste fase van het ECC in. Die eerste fase, van 36.000 m2 vloeroppervlak, zal medio 2009 van start gaan. De overeenkomst met de Shanghai Construction Group omvat de realisatie van het hele ECC (100.000 m2 vloeroppervlak) Beide partners zullen de plannen voor de volgende fases van het ECC gezamenlijk uitwerken.

Meer Chinese bedrijven naar Rotterdam
Vanuit de gemeente Rotterdam is het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam actief aan het werven om meer Chinese bedrijven naar Rotterdam te krijgen. Het opzetten van de Rotterdam China Desk is hier onderdeel van. De Rotterdam China Desk zal een permanente vertegenwoordiging in Shanghai krijgen.

noot voor de redactie/