Gemeente De Bilt


'De Biltse kleur, kansen voor de wijken en de dorpen'

College gemeente De Bilt stelt het concept beleidskader maatschappelijke ondersteuning en lokaal gezondheidsbeleid vast

Het college van burgemeester en wethouders legt in het beleidskader de hoofdlijnen vast voor het Wmo-beleid (Wet maatschappelijke ondersteuning) en het lokaal gezondheidsbeleid. Het beleidskader loopt tot 2010 en ligt aan de basis van de uitvoering. In de periode van 17 juni tot 29 juli ligt deze kadernota ter inzage en kunnen belanghebbenden reageren op het concept. Daarnaast zal advies worden gevraagd aan Wmo-Advies Raad (WAR), de Ouderenraad voor advies en overleg De Bilt, het Gehandicaptenplatform De Bilt, de cliëntenraad sociale zaken De Bilt en de jongerenraad. De op basis van de inspraak aangepaste nota wordt vervolgens in september ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Wanneer de raad het beleidskader heeft vastgesteld in september zal het college een uitvoeringsplan opstellen waarin de nadruk ligt op de wijken en dorpen van de Bilt.

In de Wmo gaat veel aandacht uit naar het zorgloket en de hulp bij het huishouden. Maar de Wmo is meer, de Wmo vraagt van gemeenten een beleid te voeren dat de inwoners in staat stelt zoveel mogelijk mee te doen aan de samenleving d.w.z. te wonen, te leven, te sporten te werken op een door hen zoveel gekozen wijze.

Met De Biltse kleur, kansen voor de wijken en de dorpen hebben wij een ambitieus kader opgesteld voor de maatschappelijke ondersteuning in onze gemeente. Wij pakken de kansen die de Wet maatschappelijke ondersteuning ons biedt met beide handen aan. Kansen om voor de inwoners van De Bilt een leefbare samenleving te kunnen realiseren waarin de onderlinge hulp en ondersteuning voor degenen die ondersteuning nodig hebben, vanzelfsprekend is.

Met drie programmalijnen geven wij inhoud en richting aan onze aanpak.

Programmalijn 1: Kwetsbare groepen
In programmalijn 1 willen wij inzetten op voorzieningen op het wijkniveau voor mensen die om wat reden dan ook onze ondersteuning nodig hebben. Het doel hierbij is het organiseren van een integraal pakket van onder andere zorg- en welzijnsvoorzieningen, een informatie- en adviesfunctie en een ontmoetings-functie. Deze functies worden aangeboden en gecoördineerd vanuit een wijkservicecentrum. Met dit concept wordt nu ervaring opgedaan binnen het innovatieproject MENS in De Bilt West en Maartensdijk.

Programmalijn 2: Leefbaarheid en sociale samenhang Een samenleving waarin de onderlinge betrokkenheid groot is en de inwoners bereid zijn elkaar hulp en ondersteuning te bieden. Onderlinge betrokkenheid kan zich uiten in vrijwilligerswerk maar ook in het bieden van mantelzorg.
1. Waar sociale samenhang zich vooral richt op de onderlinge sociale verbanden, richt leefbaarheid zich vooral op de kwaliteit van het wonen in de buurt. De kwaliteit wordt hierbij bepaald door het gevoel van veiligheid, het oordeel over de fysieke omgeving (o.a. zwerfvuil) maar ook de aanwezigheid van voorzieningen voor zorg, welzijn, sport en cultuur, winkels..

Programmalijn 3: lokaal gezondheidsbeleid en collectieve preventie

Wat willen we bereiken:

1. extra inzet op het terugdringen van alcohol gebruik onder jeugdigen;
2. het stimuleren van sport, bewegen en gezonde voeding voor jeugdigen en ouderen;
3. de GGD Midden-Nederland advies vragen over aanpak van preventie van diabetes;
4. nagaan hoe de psycho-sociale problematiek opgepakt kan worden, om te beginnen in de twee wijken van het innovatieproject MENS;
5. onderzoek doen naar de situatie van het binnenmilieu op de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs;
6. onderzoek doen naar de meest kwetsbare groepen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Patricia Kok, telefoon (030) 228 95 02 of Linda van den Noort, telefoon (030) 228 95 01

Bilthoven, 17 juni 2008