Gemeente Sneek


carillon van de grote of martinikerk in sneek

Zomeravondconcerten op het carillon van de Grote of Martinikerk in Sneek

Al meer dan vijftig jaar lang worden er 's zomers op het carillon van de Grote of Martinikerk concerten georganiseerd. Deze traditie wordt ook deze zomer weer voortgezet en wel op woensdagavonden in juli en augustus. Er zijn zeven concerten georganiseerd. Vijf keer komt er een gastbeiaardier naar Sneek om het klokkenspel te bespelen en twee concerten neemt stadsbeiaardier Dirk S. Donker voor zijn rekening. De concerten bieden volop gelegenheid te genieten van het Sneker carillon.

Het repertoire voor carillon is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er is een ruime verscheidenheid aan composities die speciaal voor carillon zijn geschreven en dus ook zijn toegeschreven op de mogelijkheden van het instrument. Daarnaast bestaat er een groot aantal bewerkingen voor carillon van bestaande instrumentale en vocale composities en het is vaak een verrassende ervaring om een werk dat u misschien in zijn originele setting kent op carillon te horen uitvoeren.

Het eerste concert wordt gegeven door Dirk S. Donker op woensdag 2 juli. Donker speelt werken uit de Vlaamse beiaardromantiek. Het Vlaamse deel van België kan als de bakermat van de beiaardcultuur worden beschouwd. Het zijn allemaal composities die speciaal voor beiaard zijn geschreven.
Het concert begint om 20.00 uur.

Het Oud Kerkhof rondom de Martinikerk is een ideale luisterplek.

Programmaboekjes met nadere informatie over de concerten zullen vanaf enkele dagen voor het concert verkrijgbaar zijn bij de VVV, in de Martinikerk, het stadhuis en het Fries Scheepvaart Museum. Op de avond van het concert zijn bovendien programmaboekjes verkrijgbaar bij de ingang van de traptoren aan de noordoostzijde van de Martinikerk.