Rechtbank Utrecht


Schorsing amateurvoetballer wegens dopinggebruik blijft in stand

18 juni - Een amateurvoetballer van EVV in Echt blijft tot april 2009 geschorst. De KNVB had de speler gestraft nadat hij bij een dopingcontrole na de wedstrijd tegen JVC Cuyk positief testte op amfetamine.

De voetballer had een kort geding aangespannen omdat hij het niet eens was met de schorsing. De uitkomst van de procedures tuchtcommissie en commissie van beroep van de KNVB waren voor de voetballer onaanvaardbaar, onder meer omdat de man zelf kort na zijn positieve urinetest een haartest had laten uitvoeren. Tijdens dit onderzoek werden geen sporen van amfetamine aangetroffen.

De rechter oordeelde dat een haartest weliswaar als tegenbewijs kan dienen voor een urinetest, maar dat onvoldoende duidelijk was of de haar daadwerkelijk van de betreffende speler afkomstig was. De voetballer had zelf moeten aantonen dat de bij de test gebruikte haar daadwerkelijk zijn eigen haar was. De tuchtcommissie en de commissie van beroep van de KNVB waren daarom bevoegd om de haartest terzijde te stellen

LJ Nummer

BD4381

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 18 juni 2008 Naar boven