Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Schoon & Zuinig werkbezoeken minister Cramer

18-06-2008

Minister Cramer bezocht maandag 16 juni de telersvereniging Prominent in het Westland, Diergaarde Blijdorp en de bedrijven Thermphos en Yara in Zeeland. Alle bezoeken stonden in het teken van haar beleidsprioriteit Schoon & Zuinig.

Grootste duurzame telerskas ter wereld
De milieuminister bezocht maandagochtend in s Gravesande (gemeente Westland) de tomatentelersvereniging Prominent. De vereniging, bestaande uit 22 tomatentelers, heeft de grootste (semi)gesloten kas ter wereld gebouwd. De club van tomatentelers streeft naar een rendabele investering in een duurzame en effectieve teelt. In de kas maakt men gebruik van belichting, waarbij veel (zonne)warmte vrijkomt. De gesloten kas voorziet zichzelf van warmte én produceert restwarmte, die naar nabijgelegen (open) kassen gaat. Tevens heeft men, samen met de gemeente Westland en woningcoöperatie Vestia Westland, het plan restwarm te leveren aan ca. 1200 woningen in de nieuwe woonwijk Hoogland in Naaldwijk. De gesloten kas biedt hiermee een aanzienlijke bijdrage aan energiebesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot.

alternatieve tekst
Minister Cramer krijgt uitleg van Ferdi van Elswijk, energiebeheerder van Prominent

Max. Milieubende
In het Oceanium van Blijdorp werden de wereld-reddende plannen van vier scholen gepresenteerd. De scholieren werkten de afgelopen maanden samen met bedrijven om deze plannen te maken nadat ze op hun scholen hadden meegedaan aan een educatief theaterprogramma. De firmas Van Gansewinkel, NS, Roteb en Greenchoice namen elk een klas onder hun hoede.

In februari en maart bezocht theatergroep Max. tachtig klassen van zestig Rotterdamse basisscholen met Max. Milieubende. De groep speelde het absurdistische stuk Er is nog macaroni over wat er gebeurt als de wereld vergaat. Na het toneelspel volgde een workshop met de naam Hoe word ik een held?. Dit moest de scholieren bewegen tot het smeden van plannen die de wereld moeten redden van de ondergang. alternatieve tekst
Minister Cramer in gezelschap van enkele jonge milieuhelden.

Zeeuwse ambities
Op uitnodiging van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) bezocht Cramer s middags de provincie Zeeland. De minister werd ontvangen op het terrein van het bedrijf Thermphos waar zij werd rondgeleid en een presentatie kreeg van de chemiebedrijven Yara, Thermphos en de ZMF over het project CO de Zeeuwse Ambitie. De doelstelling van dit project: een CO neutraal Zeeland in 2050. In Zeeland nemen deze bedrijven gezamenlijk namelijk 84% van de CO -uitstoot voor hun rekening.

De ZMF startte vorig jaar met de Zeeuwse CO ambitie. De samenwerking tussen de milieufederatie en de bedrijven Yara en Thermphos bleek succesvol. Gezamenlijk besparen de bedrijven 11% van de Zeeuwse productie aan broeikasgassen. Dat is meer dan 1% van de totale Nederlandse CO -uitstoot. Deze besparing is enorm en staat gelijk aan het energieverbruik van alle huishoudens in de steden Middelburg, Vlissingen, Rotterdam en Den Haag samen.

De minister was erg enthousiast over het project wat de aanwezigen het laatste zetje gaf nodig voor de ondertekening van de 'Intentieverklaring transitie naar een duurzame Zeeuwse chemie'. Vertegenwoordigers van de ZMF, de provincie Zeeland en elf van de grootste chemiebedrijven uit de regio, waaronder Dow Benelux en Cargill, ondertekenden de verklaring waarin zij zich sterk maken voor een duurzame ontwikkeling van duurzame chemie en projecten. Alle partijen streven naar een voorbeeldfunctie voor Zeeland.

Als symbolische afsluiter doofde minister Cramer de affakkelvlam van Thermphos International.
alternatieve tekst
Minister Cramer net voor het symbolisch doven van de vlam op het terrein van chemiebedrijf Thermpos in Zeeland