Provincie Noord-Holland

Datum

18-6-2008

Onderwerp

Voortzetting programma Water als economische drager

Guus Schokker

Het programma water als economische drager wordt voortgezet tot en met 2011. Het programma stelt subsidie beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van (goederen)vervoer over water, watergebonden bedrijvigheid en waterrecreatie. Door in te zetten op deze drie doelen wil de Provincie de economische potentie van de Noord-Hollandse wateren optimaal benutten en zich verder profileren als watersportregio.

Het programma Water als economische drager (WED) heeft sinds 2001 succesvol bijgedragen aan diverse nautische projecten in Noord-Holland. Zo heeft de provincie de herinrichting van het bedrijventerrein Lagedijk in Schagen en de ontwikkeling van het het project Westerdokseiland in Amsterdam mede mogelijk gemaakt. Daarnaast zijn er verspreid over de provincie 1.750 extra ligplaatsen bijgekomen.

De provincie heeft voor de komende periode 12 miljoen euro beschikbaar voor het programma WED. De provincie wil inzetten op watergerelateerde bedrijvigheid, zodat een betere infrastructuur wordt gerealiseerd om het vervoer over het water verder te laten groeien. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de openbare voorzieningen in jachthavens, het toervaartnet, in uitbreiding van het aantal ligplaatsen en in het aan elkaar koppelen van vaarroutes.

Het programma hangt nauw samen met de Netwerkstrategie vaarwegen en binnenhavens Noord-Holland en het programma Herstructurering en intellligent ruimtegebruik bedrijventerreinen. Gedeputeerde Bond spreekt de wens uit dat met behulp van het programma WED er gezamenlijk goede projecten gerealiseerd kunnen worden die bijdragen aan het verzilveren van de unieke economische kansen van het Noord-Hollandse water. Het voorstel tot verlenging en actualisering van het programma WED is aangeboden aan de Provinciale Staten, het besluit hierover wordt op 22 september verwacht.