Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

Van 28 januari tot en met 10 maart heeft het
voorontwerpbestemmingsplan "Buitengebied" ter inzage gelegen. Tijdens deze periode hebben wij ruim 300 inspraakreacties ontvangen. Ook hebben wij van zo'n 23 instanties een vooroverlegreactie ontvangen. Hierin geven de instanties hun reactie op het
voorontwerpbestemmingsplan.

In de aanloopperiode naar het voorontwerpbestemmingsplan hadden we ook al ruim 140 principeverzoeken voor nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied ontvangen. Bij ongeveer de helft van deze principeverzoeken is sprake van een overleg met een inspraakreactie. In dit artikel informeren wij u over de huidige stand van zaken en de aangepaste planning.

Wijze van afhandeling inspraakreacties en principeverzoeken Wij hebben inspraakreacties en principeverzoeken waarbij sprake is van een nieuwe ontwikkeling getoetst aan de uitgangspunten die wij hebben gehanteerd bij het opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan. Bij nieuwe ontwikkelingen gaat het voornamelijk om de uitbreiding van agrarische bedrijven buiten bestaande agrarische bouwvlakken en woningbouw en/of -splitsing. Op basis hiervan constateren wij dat bijna 200 ontwikkelingen passen binnen het nieuwe beleid.

Om deze nieuwe ontwikkeling daadwerkelijk in het nieuwe bestemmingsplan op te kunnen nemen, moet de planologische haalbaarheid worden aangetoond. Dit moeten de mensen zelf doen. De mensen die het betreft hebben wij hierover een brief gestuurd. Zij kunnen tot uiterlijk vrijdag 20 juni om 12.00 uur aangeven of zij gebruik willen maken van deze mogelijk.

Aangepaste planning
In ons laatste artikel van 11 maart hebben wij aangegeven, dat we er nog steeds naar streefde om het nieuwe bestemmingsplan in december door de gemeenteraad te laten vaststellen. Door de mogelijkheid om nieuwe ontwikkelingen meteen in het bestemmingsplan op te nemen, is dit helaas niet meer haalbaar. We hebben daarom de planning bijgesteld. De aangepaste planning is als volgt:

o Beoordeling vooroverleg- en inspraakreacties en principeverzoeken 2e en 3e kwartaal 2008
o Verwerken vooroverleg- en inspraakreacties en principeverzoeken 4e kwartaal 2008
o Ter visie legging ontwerpbestemmingsplan 1e kwartaal 2009 o Beoordeling zienswijzen 1e en 2e kwartaal 2009 o Vaststelling bestemmingsplan door gemeenteraad juni 2009 o Beroep bij Raad van State 2009/2010

Op basis van de beoordeling van alle inspraak- en vooroverlegreacties stellen we een inspraakverslag op. Dit zenden we net voordat we het ontwerpbestemmingsplan ter inzage leggen toe aan iedereen die een inspraakreactie heeft ingediend.

Over een exemplaar beschikken
Op onze website www.oirschot.nl -> plannen en projecten -> bestemmingsplan buitengebied kunt u nog steeds pdf-bestanden van de toelichting, de voorschriften, alle plankaarten en het bijlagenboek van het voorontwerpbestemmingsplan downloaden.

Meer informatie
Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333. Op onze website hebben we een speciale pagina gewijd aan het nieuwe bestemmingsplan. Op www.oirschot.nl -> plannen en projecten -> bestemmingsplan buitengebied kunt u onder andere de kadernota en alle vorige artikelen teruglezen.