GroenLinks

Nationaal 'Frankenstein-onderzoek'

18 juni 2008

GroenLinks wil dat geld in de Jeugdzorg wordt uitgegeven aan directe hulp aan jongeren die in de problemen zitten; niet aan managers. Nu verdwijnt een groot deel van het budget aan afkoopsommen voor managers die werden ontslagen. Dat heeft Bureau Jeugdzorg in Amsterdam de afgelopen jaren 825 duizend euro gekost.

Onlangs werd ook duidelijk dat er twee miljoen euro op de plank bleef liggen bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam, terwijl er lange wachtlijsten zijn. Betrokkenen hebben aangegeven dat deze problemen vooral worden veroorzaakt door mismanagement.

Recentelijk is er een groot onderzoek uitgevoerd naar de organisatie van het jeugdbeleid in Amsterdam. Daaruit bleek dat er veel kan worden verbeterd. Al jarenlang probeert GroenLinks helder te krijgen waarom het maar niet lukt om de problemen de wereld uit te helpen. "Ik wil precies weten wat er nog meer misgaat in de jeugdzorg en hoe de problemen kunnen worden opgelost", aldus Tofik Dibi van GroenLinks. "Daarom wil ik dat minister Rouvoet van Jeugd en Gezin een landelijk 'Frankenstein-onderzoek' gaat uitvoeren, zoals dat door de gemeente Amsterdam is gedaan".

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minster voor Jeugd en Gezin over managers die de jeugdzorg tonnen kosten.


1. Bent u bekend met het bericht over managers die de Jeugdzorg tonnen kosten? Hoe beoordeelt u dit bericht?


2. Deelt u de mening dat het budget in de jeugdzorg voornamelijk besteed moet worden aan de directe hulp aan jongeren? Zo ja, hoe gaat u dat bevorderen? Zo nee, waarom niet?


3. Vindt u het ook onwenselijk dat Bureau Jeugdzorg geld oppot dat eigenlijk bedoeld is voor hulpverlening aan jongeren? Bestaat er een maximaal bedrag aan het mogen opbouwen van reserves? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe en wanneer gaat u dat regelen?


4. Deelt u de mening dat mismanagement niet mag worden beloond met een ontslagbonus? Zo ja, wat bent u van plan om dat in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen?


5. Bent u het met de Amsterdamse wethouder Asscher eens dat het onderzoek dat in Amsterdam is gedaan naar de organisatie van het jeugdbeleid landelijk moet worden uitgevoerd? Zo ja, wanneer informeert u de Kamer over een dergelijk onderzoek? Zo nee, waarom niet?