Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Toerismebrief mist ambitie

Het kabinet moet meer ambitie tonen bij internationale toeristische promotie van ons land. Tevens moet meer werk worden gemaakt van beleid voor binnenlands toerisme en recreatie. Dit is de reactie van het Platform Toerisme en Recreatie (waarin RECRON een belangrijke rol speelt) op de toerismebrief van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.
Heemskerk presenteerde de nieuwste visie van het kabinet op toerisme op 9 juni in Scheveningen. EZ richt het toeristisch beleid voor de komende jaren sterker op goedbestedende toeristensegmenten, zo luidde de boodschap. De bijdrage van het inkomend toerisme aan de economie wordt hiervoor vergroot, aldus Heemskerk. In totaal is hiervoor de komende drie jaar zoân 50 miljoen euro beschikbaar.

PTR is het deels eens met de keuze van het kabinet om inkomend toerisme te stimuleren. Het buitenlandse bezoek aan Nederland groeit weliswaar nog altijd, maar andere bestemmingen doen het beter. Extra investeringen in promotie om meer buitenlandse toeristen naar Nederland te trekken, zijn hard nodig. Dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen sinds 2003 5,5 miljoen euro aan bezuinigingen heeft moeten verwerken, is in dat licht dan ook onbegrijpelijk. Bij een afkalvend Nederlands marktaandeel zijn ondernemers meer dan nu afhankelijk van de thuismarkt. Ondernemers willen de strategie voor inkomend toerisme daarom koppelen aan de versterking van het beleid voor binnenlands toerisme en recreatie. Duurzame ruimtelijke kwaliteit moet daarbij centraal staan en leiden tot concrete en herkenbare regio's. Zij willen dat doen met nieuwe partners, dus ook met de lokale overheden. Dit zijn tegelijkertijd ook innovatieve processen, meent het Platform. Het kabinet moet regelingen en middelen beschikbaar maken voor ondernemers in toerisme en recreatie om die innovatie actief te stimuleren.

Het Platform Toerisme en Recreatie is het samenwerkingsverband van MKB-Nederland, VNO-NCW, RECRON, HISWA en andere belangrijkste toeristisch-recreatieve organisaties.