Gemeente Helmond


Extra bestrijdingsploeg processierups

Dit jaar zijn er meer processierupsen dan anders. De gemeente heeft een extra ploeg ingezet om het achterstallige bestrijdingswerk snel in te lopen.

Bij de gemeente Helmond zijn al ruim 130 meldingen binnengekomen van Processierupsen op een eik. mensen die een nest hebben ontdekt van deze diertjes met de vele brandhaartjes. Helaas heeft de gemeente door deze enorme piek van meldingen in sommige gevallen niet de verwijdertermijn van drie dagen gehaald.

Melden van nesten

De gemeente Helmond heeft onlangs een oproep geplaatst om plekken met eikenprocessierupsen te melden. Op dit verzoek is massaal gereageerd. Ter illustratie, een melding kan één boom bevatten, maar ook een straat waarvan nagenoeg elke boom een nest bevat.

Termijn van bestrijden

Bij het ingaan van het processierupsseizoen heeft de gemeente aangegeven dat nesten binnen drie dagen worden verwijderd. Door het grote aantal zijn niet alle meldingen binnen deze termijn afgehandeld. Een enkele melding heeft zelfs twee weken open gestaan. Inmiddels heeft de aannemer, die in opdracht van de gemeente de nesten verwijdert, een extra ploeg ingezet waardoor de achterstand ingelopen kan worden.

Prioriteiten

Meldingen van bomen bij speelplekken, scholen en op particulier terrein krijgen prioriteit spoed mee. Deze moeten binnen drie dagen zijn verwijderd. Overige meldingen worden per wijk gegroepeerd om efficiënter te kunnen werken. Uiteraard streeft de gemeente naar een zo kort mogelijke bestrijdingstermijn.

Dubbele melding

De gemeente krijgt ook meldingen binnen van locaties die al eerder gemeld zijn, maar waar nog steeds nesten aanwezig zijn. Het is mogelijk dat de aannemer een nest vergeten is, maar waarschijnlijker is het dat de rupsen op een onzichtbare plek in de boom hebben gezeten en zich daarna verzameld hebben op een meer zichtbare plaats. Dergelijke plekken worden, na melding, opnieuw bestreden.

Blijven melden

Helaas is er bij sommige mensen de indruk ontstaan dat de gemeente niets met een melding doet, omdat er niet binnen 3 dagen gereageerd is. De gemeente garandeert dat ze actie onderneemt op elke melding die binnenkomt. De gemeente roept mensen vooral op om plekken met nesten te blijven melden. Want door de tips van oplettende Helmonders en de wijkopzichters kan de overlast zo goed mogelijk bestreden worden.