Gemeente Tytsjerksteradiel


succesvol

handhaving met satellietfoto's succesvol

Tytsjerksteradiel heeft in 2006, 2007 en 2008 op basis van satellietfoto's een handhavingstraject gedaan met betrekking tot illegale bouwwerken. Deze actie is succesvol geweest.

178 gevallen nader geïnspecteerd
In eerste instantie werden 700 bouwwerken gedetecteerd die niet op de Grootschalige Basiskaart Nederland voorkwamen. Veel van die bouwwerken betroffen vergunningvrije bouwwerken of al vergunde bouwwerken. Uiteindelijk bleven er 178 gevallen over die nadere actie vereisten. Het merendeel van deze groep is verzocht om alsnog een bouwvergunning aan te vragen.
In ongeveer 20% van de gevallen moesten betrokkenen gebouwen afbreken of verkleinen.

Eerlijk systeem
Voordat gebruik werd gemaakt van satellietfoto's waren toezichthouders vooral afhankelijk van min of meer toevallige waarnemingen of klachten van inwoners. Via satellietdetectie kan in principe (bijna) alle illegale bouw worden opgespoord, zonder daarbij afhankelijk te zijn van derden.

Toekomst
In de loop van 2008 zullen opnieuw satellietfoto's en/of luchtfoto's worden gemaakt. Deze foto's worden vergeleken met de foto's uit 2005 om de verschillen in kaart te brengen. Op basis daarvan wordt wederom gehandhaafd.