Waterschap Groot Salland

Nieuw gemaal langs Hoenderweg Lemelerveld

Laatste wijziging: 18 juni 2008

Rond 20 juni 2008 plaatst het Waterschap Groot Salland een nieuw gemaal aan de Hoenderweg in Lemelerveld. Dit gemaal vervangt het oude gemaal dat midden in de nieuwbouwwijk 'De Nieuwe Landen' staat.

Het oude gemaal dat het water uitpompt op het Overijssels kanaal is in vervallen staat en aan vernieuwing toe. Dit was het moment om voor het gemaal een nieuwe locatie aan te wijzen aan de noordwest kant van de nieuwe wijk. Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat de wijkbewoners droge voeten houden, door het waterpeil in de vijvers op een aanvaardbaar niveau te houden.

Geprefabriceerd

Het gemaal bestaat uit een geprefabriceerde betonput die in één keer geplaatst wordt waarmee de bouwtijd wordt beperkt. Deze activiteit is de laatste in de reeks van maatregelen die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd. De eerste uitvoeringsfase van de waterbeheersing in Dalmsholte is hiermee afgesloten

Nieuw waterbeheer

Het nieuwe gemaal pompt het water niet meer rechtstreeks in het kanaal, maar in het aansluitende landelijk gebied van Dalmsholte. De waterbeheersing is in dit gebied onlangs aangepast waardoor meer ruimte voor water is ontstaan. Dit is bereikt door watergangen breder te maken en verspreid in het gebied percelen grond af te graven die in natte perioden voor opvang van water dienen. Hierdoor kunnen de gevolgen van extreem natte en droge perioden beter worden opgevangen: ruimte voor water in natte perioden en water voorhanden in droge perioden. Deze maatregelen dragen bij aan het voldoen aan Europese en landelijke regelgeving.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl