Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Klimaatwet kan impasse doorbreken
Energierapport 2008: pappen en nathouden blijft de norm

Amsterdam, 18 juni 2008 - Dit kabinet durft niet voluit te kiezen voor een duurzame energievoorziening. In het vanochtend gepubliceerde Energierapport 2008 houdt ze alle opties voor de energievoorziening in 2050, waaronder kolen en kernenergie, open. Milieudefensie pleit voor een veel duidelijker prioritering voor echt duurzame oplossingen als zon en wind. Willem Verhaak, campagneleider Klimaat: 'Door alle opties open te houden zal de noodzakelijke transitie naar een CO2-arme economie mislukken, en wordt Nederland nooit koploper in duurzame energie.'
Het kabinet weigert de leiding te nemen in de omschakeling naar een duurzame energievoorziening. In het energierapport wordt gesproken van 'randvoorwaarden', 'regisseren' en 'stimuleren'. Het kabinet lijkt niet te zijn doordrongen van de ernst van het klimaatprobleem en de urgentie om in te grijpen. Milieudefensie verwacht van de overheid een sturende rol, met maatregelen die energieverspilling en inzet van vieze energie zwaar belasten en energiebesparing en inzet van schone energie belonen. Met het energierapport gaat het kabinet voort op de huidige lijn, die neerkomt op het pappen en nathouden van alle fossiele energiebelangengroepen die ons land rijk is, en halve maatregelen als vrijblijvende afspraken met het bedrijfsleven. Kernenergie blijft in de lucht hangen, terwijl die optie duur is, onveilig, en toekomstige generaties met levensgevaarlijk afval opzadelt.
Over biomassa is het kabinet te optimistisch. Nederland zet fors in op grootschalig gebruik van geïmporteerde biomassa. Tegenover de harde energiedoelstellingen voor 2020 (200 PJ, bijna 30 procent) staan in zachte bewoordingen niet-bindende duurzaamheidsdoelen. Terwijl nadelen en risico's worden benoemd, trekt Nederland hieruit geen consequenties. Hoe gaat die doelstelling gehaald worden zonder vernieling van het regenwoud, concurrentie met voedselproductie en toekomstige watertekorten, met name in ontwikkelingslanden? Zolang er geen sprake is van goede criteria, is grootschalige biomassa een gevaarlijke gok. Nederland moet niet de ambitie hebben groothandelaar in foute biomassa te worden.
Positief is dat het kabinet de FES-gelden beschikbaar wil stellen voor duurzame energiebronnen. Het is vooralsnog onduidelijk per wanneer en hoeveel. Bovendien wil het kabinet, om 'geen enkele energie-optie uit te sluiten' ook veel geld investeren in ontwikkeling van CO2-afvang en CO2-opslag. Milieudefensie vindt dat er geen overheidsgeld naar de ontwikkeling van die end-of-pipe-technologie moet gaan, omdat dat ten koste gaat van echt duurzame opties.
Willem Verhaak: 'Wij missen politiek leiderschap. Het kabinet kan een Klimaatwet invoeren waarin ze zich bindt aan duidelijke reductieverplichtingen: -30% in 2020, -50% in 2030 en -90% in 2050. Dan weet de samenleving waar ze aan toe is, weten bedrijven dat duurzaam de norm is voor de toekomst en dat investeringen daar in moeten passen. Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties heeft vorige maand een Klimaatwet gepresenteerd in Den Haag. Het kabinet kan de wet zo overnemen.'

Noot voor de pers: