Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 201 FP
Datum: 17 juni 2008

Kleine en reguliere projecten Meerjaren Programma Infrastructuur vastgesteld

Investeren in veiligheid en bereikbaarheid
Het College van Gedeputeerde Staten heeft op 17 juni 2008 het onderdeel kleine en reguliere projecten uit 'Meerjaren Programma Infrastructuur' (MPI) vastgesteld. De provincie Fryslân investeert tot en met 2014 ruim E 95 miljoen in het verbeteren van de provinciale infrastructuur om de veiligheid en bereikbaarheid te vergroten.

Kleine en reguliere projecten.
In de periode 2008 - 2014 worden kleine en reguliere projecten uitgevoerd op verschillende locaties in Fryslân. Het betreft bijvoorbeeld reconstructies van kruispunten, aanleggen van rotondes of aanbrengen van carpoolvoorzieningen. De totale investering in de periode tot en met 2014 bedraagt ruim E 127 miljoen, waarvan de provincie ruim E 95 miljoen bijdraagt. De belangrijkste wijzingen in de planning en kosten zijn: De investeringskosten voor het project 'N392 Terwispel - komgrens Gorredijk' gaan van 1,3 naar 2,9 miljoen euro. Dat heeft te maken met nieuwe voorwaarden voor de verkeersveiligheid en functionele inrichting. De rotonde bij Winsum Noord (N384) wordt een jaar eerder gerealiseerd, in 2010. Binnen het project fietssnelwegen kan 200.000, - euro worden bespaard door enkele maatregelen aan te passen en de uitvoering een jaar later te starten in combinatie met groot onderhoud. Het vrijgekomen bedrag wordt gebruikt voor fietsoversteek op de N359 bij Rijs. Tot slot is het voorstel om de projecten N361 Steenendam - Rinsumageest en 'N361 Trynwâlden' al in de eerste fase (planning 2010) van het MPI uit te voeren. Provinciale Staten zal hierover later dit jaar een besluit nemen.

MPI
Ieder jaar wordt als onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer het MPI opgesteld. Het MPI beschrijft de provinciale inspanningen op het gebied van de droge en natte infrastructuur in Fryslân. Het betreft: Wegeninvesteringen (reguliere en kleine wegenprojecten, Vaarwegeninvesteringen, Groot Onderhoud Deklagen, Groot Onderhoud Vaarwegen, Majeure Provinciale Projecten en Rijksprojecten.


---- --