Is biomassa wel of niet goed voor ons milieu?

26/05/2008 10:52

Vereniging Van Milieukundigen

Dient ons land nu wel of niet met verve in te zetten op de ontwikkeling van biomassa? Dit dilemma staat centaal tijdens de Nationale Milieudag op 20 juni, met als titel 'Biomassa, droom of drama?'. Vooralsnog buitelen de meningen over elkaar heen.


- 20 juni - 9:00 tot 17:30


- Provinciehuis Zuid-Holland

In 2020 moet eenderde deel van onze duurzame energieproductie afkomstig zijn uit biomassa. Is dit een haalbare opdracht van de Europese Unie? En hoe kan Nederland hier het beste invulling aan geven?

Feit is dat de productie van biomassa momenteel beslag legt op vruchtbare bodem. Daarmee wordt de ruimte verkleind voor de teelt van voedinggewassen en natuurgebieden als basis voor biodiversiteit. Toch liet het ministerie van LNV onlangs weten grote voordelen te zien in de productie biomassa uit natuur, bos, landschap en houtketen. Vanuit met name de milieubeweging wordt boos op deze boodschap gereageerd. Sindsdien is de discussie tussen voor- en tegenstanders van biobrandstoffen alleen maar verder opgelaaid.

Gezien de actualiteit van het onderwerp vormt biomassa dit jaar het thema van de nationale Milieudag op 20 juni. Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM). Onder het motto 'Biomassa: droom of drama?' wordt duidelijkheid gegeven over welke toepassing van biomassa is nu wel en niet goed is voor het milieu? En wanneer? Per direct of pas over vijftien of dertig jaar, wanneer zich nieuwe generaties biobrandstoffen aandienen?

Informatie over het programma en inschrijving is te vinden op www.nationalemilieudag.nl.





http://www.nationalemilieudag.nl