Technische Universiteit Delft

Radiotherapie
door M&C

Promotie van mevr. E. Seravalli: "A Scintillating GEM Detector for 2D Dose Imaging in Hadron Therapy"

20 juni 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw E. Seravalli | Laurea di dottore Fisica, Italië promotor | Prof.dr.ir. C.W.E. van Eijk (TNW)

A Scintillating GEM Detector for 2D Dose Imaging in Hadron Therapy Deeltjes radiotherapie is een bestralingstechniek die meer en meer in de belangstelling staat omdat bij bestraling van tumoren meer gezond omliggend weefsel gespaard kan worden. Daarbij is het wel van belang dat de bestralingsdosis goed bekend is. Wij hebben een detector ontwikkeld om 2D dosis verdelingen met 1 mm resolutie te meten. Het systeem bestaat uit twee achter elkaar geplaatste Gas Electron Multipliers (GEM) in een Ar/CF4 scintillerend gas mengsel. Een GEM is een dun kapton folie met een regelmatig patroon van 80 mu gaatjes en aan beide zijden voorzien van een dun koperlaagje. In een deeltjes bundel worden in het detectie volume van de detector gas moleculen geïoniseerd. De elektronen driften in een elektrisch veld naar de GEM en worden in de gaten onder invloed van het elektrisch veld vermenigvuldigd. Daarbij wordt ook scintillatielicht uitgezonden. De licht verdeling wordt met een CCD camera gemeten. De gemeten 2D intensiteitverdeling van het licht is evenredig met de oorspronkelijke stralingsdosisverdeling van de deeltjes bundel. Als de dikte van een waterbalg, die vlak voor het systeem staat, gevarieerd wordt, kan een 3D dosis verdeling gereconstrueerd worden.

Wij hebben de responsie van de detector in een protonen-, alpha- en koolstof-bundel bestudeerd. Het belangrijkste resultaat is dat in sterk ioniserende bundels types het signaal van deze detector veel minder vervormd wordt bij lage bundel energieën dan van de bestaande 2D detectoren met een millimeter resolutie

De scintillerende GEM detector is een veelbelovend apparaat voor dosis verificatie, met name om behandelplannen met meerdere bundelenergieën te controleren. De snelle signaalresponsie maakt ook online bewaking van een 2D scannende bundel mogelijk.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 mei 2008