Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Gezamenlijk persbericht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, en het IVN Consulentschap Utrecht

Opening educatieve grondwatermeter in Leersum op 20 juni


6 juni 2008 - Vrijdagochtend 20 juni wordt aan de Ameronger Wetering 1 in Leersum een educatieve grondwatermeter geopend. Kinderen uit groep
6/7 van de Daltonschool de Meander uit Leersum zullen dit op ludieke wijze gaan doen. Dijkgraaf Patrick Poelmann, wethouder Clemens van der Burg en directeur Joris Hogenboom van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, gaan die ochtend in op het belang van de educatieve grondwatermeter en de maatregelen die zij nemen rondom water en verdroging.

Water in de peiling

Met de educatieve grondwatermeter wordt bovengronds zichtbaar gemaakt hoe diep het grondwater staat. Geeft de meter groen aan, dan is dat het beste voor de natuur. Wanneer het grondwater langere tijd in het gele of rode gebied staat, is dat te laag voor planten en dieren. Het project `Water in de Peiling', een landelijk initiatief van de Provinciale Milieufederaties, geeft door middel van de educatieve grondwatermeters een beter inzicht in de problematiek van verdroging en de gevolgen hiervan voor de natuur. In de provincie Utrecht staan in totaal 7 grondwatermeters, waarvan vier op grondgebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het IVN Consulentschap Utrecht heeft bij de grondwatermeters een lespakket voor basisscholen ontwikkeld.

Verdroging

In de bodem zit grondwater. Planten nemen met hun wortels water op uit de bodem en zijn daarom afhankelijk van de diepte van het grondwater. Als het grondwater te diep wegzakt, ontstaat er een tekort voor bepaalde planten en dieren. Dat noemen we verdroging. Niet alle planten zijn even gevoelig voor verdroging. Dit heeft onder andere te maken met hoe diep de planten wortelen en hoe schoon het water moet zijn dat ze nodig hebben. Verdroging heeft tot gevolg dat de gevoelige soorten planten verdwijnen, zoals de koekoeksbloem, zonnedauw, orchideeën, de bosanemoon, klaverzuring en stekelvarens.

Programma

Datum : vrijdag 20 juni
Tijd : 10.00 - 12.00 uur
Adres : Ameronger Wetering tegen over 1 in Leersum


10.00 uur: Ontvangst

10.10 uur: Welkomstwoord door de heer Patrick Poelmann, dijkgraaf De Stichtse Rijnlanden

10.15 uur: Toespraak door de heer Clemens van der Burg, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug

10.25 uur: Verhalenvertelster Jenny Vink vertelt over `De avonturen van grondwaterdruppel'

10.45 uur: Onthulling grondwatermeter door Joris Hogenboom, directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht

10.50 uur: Koffie/thee/limonade

11.15 uur: Doe-activiteit voor de schoolkinderen `Zelf boren naar grondwater'

11.45 uur: Einde

Meer weten?

Voor meer informatie over de opening kunt u contact opnemen met bureau Communicatie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Alien Kroeze of Margit Renkema, tel. 030 - 634 59 48.

Voor meer informatie over het project `Water in de peiling' kunt u contact opnemen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht, René Langedijk, 030 - 2567 365.

Voor meer informatie over het educatieve materiaal (grondwatermeter-gidsencursus, lesbrief voor scholen en handleiding) kunt u contact opnemen met IVN Consulentschap Utrecht, Ton Swagten,
030 - 221 97 47 of 06 - 21 84 94 94.